Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Use tactics when running for distance

      Lesson details

      Learning outcome

      I can improve my ability to pace myself to improve my long distance running performance.

      Key learning points

      1. Move: we must maintain a steady pace so that we can keep going in long distance running even if others set off quickly.
      2. Move: breathing deeply during long distance running will help increase our oxygen intake and improve endurance.
      3. Think: pacing ourselves in a long distance race is a good tactic to allow us to reserve energy for a sprint finish.
      4. Feel: applying running tactics and completing the run without stopping shows determination.
      5. Connect: communicating and discussing race tactics helps us to improve our performance.

      Keywords

      • Pacing - running at a speed that we can keep up for a long time. It's like finding a comfortable speed so we don't get too tired too quickly

      • Tactics - a carefully planned set of actions that are used by a team or an individual to achieve a certain goal

      • Performance - how well we run or compete in a race

      Common misconception

      Pupils believe that they shouldn't start to feel fatigued if they are pacing themselves and slow down or stop if they do.

      Ensure that pupils understand that it is normal to feel fatigued during the run, even when they are pacing themselves, and they need to push through this using determination.

      Teacher tip

      When splitting pupils into running groups in cycle 1, where possible, try to use ability groups observed from previous lessons. In cycle 2, when choosing teams of 3, try to differentiate the teams in terms of ability.

      Equipment

      30+ cones

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What should you do with your arms and shoulders when running a long distance?

      pump them fast
      Correct answer: relax them
      tense them

      Q2.
      Which word describes a fuel for our body that helps us to move?

      Correct answer: energy
      liquids
      speed

      Q3.
      Which stride length is most suitable for long distance running?

      short
      Correct answer: comfortable
      long

      Q4.
      What can having good self-discipline help you to do in a long distance race?

      go fast
      use quick strides
      Correct answer: finish without stopping

      4 Questions

      Q1.
      Which pace is best suited for a long distance race?

      a sprint
      walking
      Correct answer: a steady pace

      Q2.
      Which word describes how well you run in a race?

      winner
      Correct answer: performance
      tactics

      Q3.
      What should you do if you start to feel tired during a long distance run?

      stop
      Correct answer: continue running
      speed up

      Q4.
      What can help you to improve your long distance running performance?

      Correct answer: race tactics
      sprinting
      slowing down

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Use tactics when running for distance, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...