Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can help to organise my team as well as take part in running, jumping and throwing events.

      Key learning points

      1. Move: to consistently improve in a competition, we must perform with the correct technique for running and field events.
      2. Think: in a team competition we select individuals to perform in certain events depending on their strengths.
      3. Think: we create tactics as a team and apply these to our athletic events to score points and win the competition.
      4. Feel: performing as part of a team helps to build a sense of trust and belonging.
      5. Connect: we help our team stay motivated by communicating, ensuring everyone is involved and enjoying the competition.

      Keywords

      • Team - a group of people who work together to achieve the same goal

      • Performance - how well we are able to execute a skill such as running, throwing or jumping

      • Events - competitive activities, for example in athletics, we test physical abilities such as speed, strength, endurance and agility.

      Common misconception

      Pupils believe that only the selected pupil performing in the event needs to focus on it.

      Ensure that pupils understand that the whole team has a part to play in each event. Helping with tactics, motivating and encouraging each other are ways they can all be involved.

      Teacher tip

      Ensure that everyone in the class has performed in a minimum of 1 and a maxiumum of 3 events in this lesson. When creating the teams, where possible, use mixed gender and mixed ability/experience teams. Carry out the competition in event order. Pupils not competing should support their teammates.

      Equipment

      30+ cones, 5 x javelins, 5 x shots, additional material: throwing safety, worksheet: competition scorecard, worksheet: teamsheet

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When you ‘compete’, what are you doing?

      winning
      Correct answer: trying to win
      letting others win

      Q2.
      What can help you to perform well in all athletic events?

      being the strongest
      being the fastest
      Correct answer: using correct technique

      Q3.
      Why should you reflect on your strengths and weaknesses?

      Correct answer: to improve performance
      you shouldn't
      to help others

      Q4.
      How can you compete with integrity?

      always winning
      Correct answer: encouraging others
      false starting

      4 Questions

      Q1.
      Which word describes a group of people who work together with the objective of achieving the same goal?

      Correct Answer: team, a team, teams

      Q2.
      What should you base your team selection on when choosing pupils for each event?

      their weaknesses
      Correct answer: their strengths
      make random choices

      Q3.
      Who should focus and offer support on the event when it is taking place?

      the pupil performing
      your friends
      Correct answer: the whole team

      Q4.
      What will happen as a result of communicating, ensuring everyone is involved and enjoying the competition?

      you will win
      Correct answer: increased team motivation
      you will lose

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Team athletics competition, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...