Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sprinting: explore acceleration

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how and why we need to accelerate at the start of a race.

      Key learning points

      1. Move: keeping our head up, pumping our arms, elbows bent, running on the balls of our feet helps us run faster.
      2. Move: at the start of the race we must shorten our stride, keep our body low and drive our arms accelerating quickly.
      3. Think: accelerating well at the start of a race can give us an advantage over our opponents so we get a head start.
      4. Feel: focusing on yourself and continuing to try hard to improve your technique demonstrates self-motivation.
      5. Connect: treating our opponents with respect when we race against one another develops cooperation and trust

      Keywords

      • Accelerate - getting faster and faster as the race begins

      • Race - a competition where runners compete to see who can run the fastest over a certain distance.

      • Sprinting - when you run and use all of your energy to go as fast as you can for a short distance

      Common misconception

      When applying their acceleration skills to a race, pupils false start in an attempt to win.

      Explain to pupils that they need to start fast, reacting quickly to the start command, however, too many false starts can result in being disqualified.

      Teacher tip

      In cycle 3, group pupils in ability groups to create an environment where they push and challenge each other and each pupil gets the chance to experience success.

      Equipment

      30+ cones, 1 ball between 2, bibs.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which word describes each runner’s individual space on the track?

      Correct answer: lane
      box
      space

      Q2.
      How should you pump your arms when applying the sprinting technique?

      up and down
      to the side
      Correct answer: forwards and backwards

      Q3.
      What happens if you run out of your lane?

      You run slower
      Correct answer: you are disqualified
      you fall over

      Q4.
      How can you show resilience when sprinting?

      Correct answer: keep trying
      slow down
      smile

      4 Questions

      Q1.
      Which word describes getting faster and faster?

      sprinting
      winning
      Correct answer: accelerating

      Q2.
      In which part of the race should you accelerate?

      the end
      Correct answer: the start
      the middle

      Q3.
      How can you be respectful towards other runners when you race?

      Correct answer: congratulating each other
      ignoring each other
      letting them win

      Q4.
      What is it called if you start running before the starting signal?

      Correct Answer: a false start

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Sprinting: explore acceleration, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...