Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Evaluating sprinting: personal bests

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate my own and others sprinting technique and make suggestions as to how we can improve our performance throughout the race.

      Key learning points

      1. Move: applying the correct technique at different stages of a race can help us to sprint faster.
      2. Move: changing our stride length in different stages of the race can help improve acceleration and maintain speed.
      3. Think: if we slow down before the end of a sprinting race and don't dip at the line we are likely to be overtaken.
      4. Feel: staying positive if we don't beat our personal best shows good control of our emotions.
      5. Connect: providing others with constructive feedback on their strengths and weaknesses can help improve technique.

      Keywords

      • Race - a competition where runners compete to see who can run the fastest over a certain distance.

      • Technique - the method we use to perform a task

      • Speed - a measure of how quickly we move from one point to another

      Common misconception

      Pupils sometimes think that holding their breath or shallow breathing helps them focus or exert more power.

      Ensure pupils stay relaxed when sprinting and understand that deep rhythmic breaths will help their muscles recieve more oxygen to generate energy.

      Teacher tip

      Sprinting involves accelerating at the start of a race, maintaining speed in the middle and dipping the body forwards at the end.

      Equipment

      30+ cones, worksheet: personal bests, stopwatches

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which word is a measure of how quickly you move from one point to another?

      sprint
      Correct answer: speed
      technique

      Q2.
      What should runners do as they approach the finish line?

      slow down
      stand up straight
      Correct answer: dip their body

      Q3.
      What can help you to sprint fast for the whole short distance race?

      Correct answer: maintaining good technique
      tensing your body
      turning your head

      Q4.
      How can you help others to improve?

      beating them
      letting them win
      Correct answer: encouragement and support

      4 Questions

      Q1.
      Which word describes the method you use to perform a task?

      sprint
      Correct answer: technique
      speed

      Q2.
      Why is it necessary to lengthen your stride length after accelerating?

      to accelerate more
      to slow down
      Correct answer: to maintain speed

      Q3.
      What can help you to maintain energy in a sprint race?

      Correct answer: deep, rhythmic breathing
      holding your breath
      shallow, quick breaths

      Q4.
      How should you react if you don’t win your race?

      complain
      ignore others
      Correct answer: stay positive

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Evaluating sprinting: personal bests, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...