Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Contact work: counter balances

      Lesson details

      Learning outcome

      I can collaborate with a partner/group to counter their weight safely.

      Key learning points

      1. Move: controlling the force applied to an action will lead to successful counter balances and counter tension balances.
      2. Think: exploring alternative ways of creating counter balances and counter tension balances involves decision making.
      3. Feel: careful planning of counter balances and counter tension balances demonstrates responsibility.
      4. Connect: all types of counter balances and counter tension balances require careful collaboration.

      Keywords

      • Contact work - a choreographic relationship that involves touch

      • Counter balance - equalling the weight of others by using a pushing force

      • Counter tension balance - equalling the weight of others by using a pulling force

      Common misconception

      Counter balances should always involve pushing against our partner's hands.

      We often start by connecting using our hands. Once skilled at countering our partner, we can find different points of connection or use different levels or directions to make our combined shapes more interesting and creative.

      Teacher tip

      Pair pupils so that they are of a similar height and build.

      Equipment

      Suggested music.additional materials: suggested music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which word reflects a dynamic quality?

      leap
      Correct answer: explosively
      pirouette

      Q2.
      What is negotiation an important part of?

      rehearsing
      Correct answer: collaborating
      performing

      Q3.
      When working together, what do safety and accuracy demonstrate?

      focus
      creativity
      Correct answer: responsibility

      Q4.
      What do expressive skills enable a performer to do effectively?

      Correct answer: project
      turn
      balance

      4 Questions

      Q1.
      What is shared when you perform a counter balance?

      space
      Correct answer: weight
      eye contact

      Q2.
      What force is applied when performing a counter tension balance?

      pushing
      Correct answer: pulling
      gravity

      Q3.
      How can you demonstrate responsibility when performing a counter balance?

      rising and lowering
      pulling and pushing
      Correct answer: planning and care

      Q4.
      What can expressive skills add to a performance?

      Correct answer: mood
      accuracy
      timing

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Contact work: counter balances, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...