Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can change the size of the space between performers to communicate different moods.

      Key learning points

      1. Move: performing mirrored actions within different proximities to others requires control, balance and accurate timings.
      2. Move: demonstrating mood requires the space between performers using control and accuracy.
      3. Think: problem solving skills enable us to choreograph ideas that communicate the desired mood.
      4. Feel: treating others with respect requires taking responsibility.
      5. Connect: mirroring requires both pupils to collaborate effectively to achieve a unified effect.

      Keywords

      • Proximity - how near or far the performers are positioned

      • Size: - the scale of an action or space used

      • Mirroring - reflecting the action of another

      Common misconception

      Being close together always demonstrates frienship, kindness and cooperation.

      Being close suggests a cooperative connection between performers if the dynamic is smooth, calm and relaxed, however if the dynamic was strong, forceful and fast, the audience are likely to interpret their actions as demonstrating tension or anger.

      Teacher tip

      Many metaphors used to describe mood include a spatial element, e.g. 'down in the dumps' (level), 'turn your back on someone' (formation) or 'keep your distance' (size). These can be helpful to make the connection between mood and action.

      Equipment

      additional materials: suggested music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What physical skill enables performers to improve accuracy?

      facial expression
      extension
      Correct answer: control

      Q2.
      Which levels are often used in dance?

      average, central, under
      Correct answer: high, medium, low
      middle, tall, small

      Q3.
      What does working safely require us to be?

      Correct answer: responsible
      reflective
      resilient

      Q4.
      How do we demonstrate collaboration?

      Correct answer: responding and listening
      watching and waiting
      speaking and stretching

      4 Questions

      Q1.
      What is the space between performers known as?

      levels
      directions
      Correct answer: proximity

      Q2.
      How can ‘isolation’ be demonstrated in dance?

      being close together
      using contact
      Correct answer: being far apart

      Q3.
      What does watching work attentively demonstrate?

      Correct answer: respect
      patience
      compassion

      Q4.
      What word describes working together cooperatively?

      Correct answer: collaborate
      affliate
      amalgamate

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Space: proximity, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...