Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can learn and accurately recall a sequence of actions performed with a partner.

      Key learning points

      1. Move: matching and performing actions to the rhythm, tempo and phrasing of the music demonstrates musicality.
      2. Move: performing actions in pairs within a large group successfully requires accurate timings and spacing.
      3. Think: maintaining sufficient space requires problem solving skills.
      4. Feel: learning a set sequence of actions requires resilience.
      5. Connect: working in close contact with a partner means we have to cooperate.

      Keywords

      • Side by side - positioned next to another person, shoulder to shoulder

      • Formation - how the performers are arranged

      • Forward - ahead, onward

      Common misconception

      When travelling around in the circle you should try to catch up with the duet ahead of you.

      When travelling around in the circle you should aim to maintain the same distance from the duets in front and behind you.

      Teacher tip

      If pupils are likely to struggle to integrate the half turn into the midway point of the initial travelling actions, this could be converted to - travel forwards for 8 counts, then travel backwards for 8 counts.

      Equipment

      Suggested music.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following dances is a traditional dance of Scotland?

      Correct answer: Sword
      Bollywood
      Flamenco

      Q2.
      Where do Sword dancers place the swords?

      they hold them
      Correct answer: on the floor
      against a wall

      Q3.
      What are we lacking if we give up when something becomes difficult?

      Correct answer: resilience
      interest
      energy

      Q4.
      What type of music accompanies Sword Dancing?

      pop
      classical
      Correct answer: Scottish traditional

      4 Questions

      Q1.
      What formation is used for the Gay Gordons?

      Correct answer: circle
      line
      square

      Q2.
      What word describes performing the same actions at the same time as others?

      canon
      Correct answer: unison
      contact work

      Q3.
      What skill is used when working with a partner?

      Correct answer: cooperation
      balance
      focus

      Q4.
      How can you demonstrate resilience?

      Correct answer: watch others work
      stop working
      keep trying

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Gay Gordons: Scotland, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...