Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create an original dance using a precise set of actions.

      Key learning points

      1. Move: responding and performing actions in time with the music while maintaining precise formations requires musicality.
      2. Move: performing a precise set of actions requires control, balance and accuracy.
      3. Think: finding different ways to perform an action involves problem solving.
      4. Connect: successfully arranging actions with a partner requires cooperation skills.

      Keywords

      • Strathspey setting step - a combination of three travelling steps and a small hop

      • Formation - how a group of dancers are arranged

      • Travel - to move from one location to another

      Common misconception

      Pupils rely on copying others to get the steps right rather than learning the steps themselves.

      Exaplain to pupils the importance of showing resilience and rehearsing to become more familiar with the actions, directions and patterns.

      Teacher tip

      The hop at the end of the Setting Step is usually a small action and can be adapted into a balance or a brief pause to prepare the pupils to travel in the opposite direction.

      Equipment

      Suggested music.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What formation do the Gay Gordons use?

      Correct answer: circular
      square
      line

      Q2.
      What does performing actions in unison mean?

      same location
      Correct answer: same time
      same dynamics

      Q3.
      What is needed to demonstrate cooperation?

      Correct answer: other people
      space
      music

      Q4.
      What does resilience require?

      rest and relaxation
      flexibility and timing
      Correct answer: determination and patience

      4 Questions

      Q1.
      What type of dance is the Strathspey?

      traditional French
      traditional German
      Correct answer: traditional Scottish

      Q2.
      When preparing to perform precise dance steps and actions, what should we focus on?

      resting
      copying others
      Correct answer: practising and rehearsing

      Q3.
      What word describes working well with others?

      Correct answer: cooperating
      communicating
      creating

      Q4.
      What skill do we use to improve accuracy?

      stamina
      Correct answer: resilience
      strength

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Strathspey: Scotland, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...