Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can offer interpretations of other people’s work.

      Key learning points

      1. Move: communicating ideas through dance requires clear actions and expression.
      2. Think: offering interpretations of someone’s work requires observation, interpretation and evaluation.
      3. Feel: justifying interpretations requires integrity.
      4. Connect: feedback should respect the effort of the choreographers/performers.

      Keywords

      • Motif - a recurring pattern

      • Interpret - explain the meaning of something

      • Symbol - a thing that represents something else

      Common misconception

      There can only be one correct interpretation of an action or image.

      Interpreting meaning of a symbolic action can vary depending on your previous experience and opinions, so people may view it differently and draw various conclusions. The important thing is to be able to justify your interpretation.

      Teacher tip

      By the teacher frequently modelling interpretations throughout the lessons, pupils will be more confident and able to express their thoughts and offer reasons behind their opinions.

      Equipment

      Suggested music.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How do audiences demonstrate respect?

      fidgeting
      chatting
      Correct answer: watching attentively

      Q2.
      What word do we use to describe where an action occurs?

      Correct answer: space
      speed
      force

      Q3.
      What is the appreciation of beauty called?

      style
      Correct answer: aesthetics
      elegance

      Q4.
      Are artists allowed to mix styles?

      no
      Correct answer: yes
      occasionally

      4 Questions

      Q1.
      What does a symbolic action do?

      Correct answer: represents something
      adds dynamics
      changes level

      Q2.
      What do you need to do to understand a symbolic action?

      perform it
      Correct answer: interpret it
      watch it

      Q3.
      What does justifying your interpretations require?

      space
      speed
      Correct answer: integrity

      Q4.
      What should all feedback be?

      Correct answer: respectful
      confusing
      dishonest

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Breaking the code, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...