Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create and develop a motif using visual art as a stimulus.

      Key learning points

      1. Move: holding shapes that depict the stimulus requires control and balance.
      2. Move: performing actions with changes in size and location depicts the stimulus.
      3. Think: making decisions on how to effectively create a motif effectively requires evaluation.
      4. Feel: integrity enables us to give honest and considerate feedback.
      5. Connect: working together respectfully enables us to successfully create shapes with our bodies.

      Keywords

      • Motif - a recurring pattern

      • Inspiration - stimulated to feel or do something

      • Influence - to have an effect on

      Common misconception

      Artists just think of ideas, whatever artform they work in.

      All artists, whether dancers, painters, actors or musicians, look to other artforms and the wider world for inspiration. Charlie Parker (musician) inspired Basquiat (painter) who later inspired Jay Z (musician).

      Teacher tip

      Check carefully if showing pupils Basquiat's work as some includes language inappropriate to the classroom.

      Equipment

      Suggested music.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is an artist being by not creating graffiti on a religious building?

      Correct answer: respectful
      proud
      inspiring

      Q2.
      What art movement includes ‘wildstyle’?

      expressionism
      Dadaism
      Correct answer: graffiti

      Q3.
      What do we mean when two or more things overlap?

      repeat
      Correct answer: interlock
      contrast

      Q4.
      Which of the following was not an original part of Hip Hop culture?

      MCing
      graffiti
      Correct answer: K-pop

      4 Questions

      Q1.
      What art form was Basquiat famous for?

      dancing
      acting
      Correct answer: painting

      Q2.
      What do we mean when we are stimulated to feel or do something?

      Correct answer: inspired
      bored
      tired

      Q3.
      What does being respectful and honest require?

      Correct answer: integrity
      inclusion
      influence

      Q4.
      What is a motif?

      a dance action
      Correct answer: a recurring pattern
      a paint brush

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Everyday heroes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...