Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can apply the influence of graffiti art into my actions.

      Key learning points

      1. Move: performing actions with a Hip Hop posture requires feet apart, knees slightly bent, leaning forwards.
      2. Move: performing angular shapes and actions while using the correct posture requires control and coordination.
      3. Think: combining jumps and angular shapes to represent graffiti and Hip Hop dance actions requires evaluation.
      4. Feel: giving honest and constructive feedback demonstrates integrity.
      5. Connect: working together to coordinate a group performance requires respect.

      Keywords

      • Posture - the position a body is held

      • Angular - having angles or sharp corners

      • Culture - the ideas, customs and behaviour of people

      Common misconception

      Posture doesn't matter in Hip hop dance.

      Posture immediately communicates clues about a dance style, whether it is forceful and energetic like Hip Hop or light and graceful like Ballet. It enables the audience to know what to expect.

      Teacher tip

      Describe angular shapes as 'making corners with your body' and guide them to focus on how their joints move.

      Equipment

      Suggested music.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What word describes a collective or group linked to street art or graffiti?

      Correct answer: crew
      culture
      cuisine

      Q2.
      What does evaluation enable us to make?

      a collaboration
      a dance
      Correct answer: a judgement

      Q3.
      How many times is a motif seen in a dance?

      once
      Correct answer: more than once
      never

      Q4.
      What word describes performing a motif more than once?

      unity
      chorus
      Correct answer: repetition

      4 Questions

      Q1.
      What do we mean by the ideas, customs and behaviour of people?

      Correct answer: culture
      cuisine
      country

      Q2.
      What word describes how we hold our body?

      Correct answer: posture
      placement
      alignment

      Q3.
      What skill helps us to be honest when giving feedback?

      discussion
      appreciation
      Correct answer: integrity

      Q4.
      Where do you often see angular shapes as an art form?

      DJing
      MCing
      Correct answer: Hip Hop and graffiti

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Influences: Hip Hop, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...