Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Making your mark: applying a style

      Lesson details

      Learning outcome

      I can apply different styles to my actions to bring my graffiti ideas to life.

      Key learning points

      1. Move: performing actions to represent graffiti letters requires control, coordination and flow.
      2. Think: deciding on how to interlock different graffiti letters with our actions requires evaluation.
      3. Feel: giving honest feedback and supporting others to improve demonstrates integrity.
      4. Connect: respecting others involves creating our work in places where it is appropriate.

      Keywords

      • Wildstyle - a specialised form of graffiti

      • Respect - due regard or admiration

      • Interlocking - when two (or more) things overlap / fit together

      Common misconception

      Pupils think that interlocking requires us to connect together using our hands and arms.

      Interlocking involves two or more things fitting together or overlapping, which could be done using a range of different body parts.

      Teacher tip

      Using the imagery of jigsaw puzzle pieces fitting together can help pupils to visualise the term 'interlocking'.

      Equipment

      Suggested music.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How do Hip Hop dancers demonstrate respect during a dance battle?

      Correct answer: watching attentively
      chatting
      looking away

      Q2.
      What does posture mean?

      Correct answer: body position
      body height
      body speed

      Q3.
      What type of shape can we create with our body and our artwork that has sharp corners?

      spiral
      circular
      Correct answer: angular

      Q4.
      Which is not a Hip Hop art form?

      graffiti
      dance
      Correct answer: origami

      4 Questions

      Q1.
      Which is a specialised form of graffiti?

      Correct answer: wildstyle
      tamestyle
      coolstyle

      Q2.
      What does creating work in places where it is appropriate demonstrate?

      speed
      strength
      Correct answer: respect

      Q3.
      What is another word for ‘interlocking’?

      separating
      Correct answer: overlapping
      spacing

      Q4.
      What cultural movement is graffiti art a part of?

      Modernism
      Grunge
      Correct answer: Hip Hop

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Making your mark: applying a style, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...