Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can change my dynamics to communicate different qualities.

      Key learning points

      1. Move: performing actions with different dynamics ensures a clear performance.
      2. Think: evaluating our own and others' work effectively will improve the quality of the performance.
      3. Feel: integrity enables us to be honest and helpful when supporting others.
      4. Connect: successfully collaborating with a partner requires respect.

      Keywords

      • Dynamics - the combination of force and speed

      • Space - where an action occurs

      • Gallery - a place that displays art

      Common misconception

      Pretending to be an object is drama, not dance.

      Pretending to be an object is often categorised as 'physical theatre'. This is where dance and drama overlap and it draws upon skills from both disciplines. A similar connection is made when dancers represent characters or scenes from a story.

      Teacher tip

      Ensure pupils are working with pupils they are comfortable being close to and/or making contact with.

      Equipment

      Suggested music.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What style of art was Basquiat famous for?

      realism
      impressionism
      Correct answer: graffiti

      Q2.
      What word describes having an effect on something?

      Correct answer: influence
      fame
      royalty

      Q3.
      What does integrity mean?

      Correct answer: honest
      reflective
      helpful

      Q4.
      What is a recurring pattern known as?

      a stimulus
      Correct answer: a motif
      a duet

      4 Questions

      Q1.
      How should people behave when viewing art?

      move quickly
      be noisy
      Correct answer: be respectful

      Q2.
      What are we doing if we pretend to be an object?

      Correct answer: dancing
      resting
      sleeping

      Q3.
      What do we mean by dynamics in dance?

      level and direction
      Correct answer: force and speed
      size and position

      Q4.
      What describes an artist using a mixture of paints, ink, crayons or pastels?

      multiplex
      Correct answer: multimedia
      multiverse

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Multimedia, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...