Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can apply a smooth, flowing dynamic to my actions.

      Key learning points

      1. Move: creating and performing actions using a flowing dynamic communicates the quality of spray paint.
      2. Move: performing contrasting shapes and actions using canon ensures the performance is aesthetically pleasing.
      3. Think: evaluation enables us to make effective decisions on how and when to respond to a partner’s shape or actions.
      4. Feel: being considerate of others when working in close proximity demonstrates empathy.
      5. Connect: we need to be respectful when responding to the shapes or actions of others.

      Keywords

      • Canon - performing an action one after another

      • Flow - move steadily and continuously

      • Aesthetics - performing the same movement at exactly the same time as our partner

      Common misconception

      To communicate spray paint we rush around the room, making hissing noises.

      To communicate the idea of using spray paint we need to perform smooth and flowing actions using control, balance and coordination.

      Teacher tip

      Many of Banky's paintings include a strong social or political comment that may spark debate within the classroom or resonate personally with some pupils. Careful consideration should be applied if selecting work to show to the class.

      Equipment

      additional materials: suggested music and art

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is a symbol?

      Correct answer: a representation
      a writing font
      a picture

      Q2.
      What does interpretation mean?

      make a judgment
      Correct answer: explain the meaning
      move inside

      Q3.
      What describes giving honest feedback?

      being critical
      being blunt
      Correct answer: having integrity

      Q4.
      What kind of feedback demonstrates respect?

      Correct answer: courteous and honest
      short and sweet
      negative and harsh

      4 Questions

      Q1.
      What word describes moving steadily and continuously?

      Correct answer: flowing
      staccato
      robotic

      Q2.
      What does deciding when to perform an action involve?

      integrity
      Correct answer: evaluation
      resilience

      Q3.
      What term is used for the relationship where an action is performed one at a time?

      contact
      contrast
      Correct answer: canon

      Q4.
      Which of the following would not demonstrate respect when working with others?

      giving sufficient space
      working cooperatively
      Correct answer: ignoring others

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Stencilling, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...