Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Group jumping sequences; turning, canon, unison, levels and direction

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a jumping sequence in groups incorporating canon, unison and changes in level and direction on a variety of apparatus.

      Key learning points

      1. Move: quality sequences demonstrate accurate fluidity between the jumps with control and extension on and off apparatus.
      2. Move: using changes in level and direction, canon and unison requires accurate timings and fluidity between the jumps.
      3. Think: knowing how to create the sequence with flow, including all the components, relies on careful planning.
      4. Feel: integrity enables us to strive to create a quality sequence including all the components.
      5. Connect: performing our jumping sequence with accurate timings in canon and unison requires trust and communication.

      Keywords

      • Levels - creating movements and balances that are performed using different heights either on the floor or on apparatus

      • Direction - changing the course along which we are moving

      • Sequence - combination of controlled movements and balances that have been linked together in a particular order

      Common misconception

      As pupils add more and more elements to their sequences, the quality of their performance decreases. There may be issues with group dynamics as pupils work in bigger group sizes.

      Stress the importance of only moving on to add another element to the sequence once all members of the group are ready to move on. Pupils may have to delegate a leader or be encouraged to listen to each other when working in bigger groups.

      Teacher tip

      Pupils may have to consider adapting their sequences when working with bigger groups so that all pupils can perform the jumps and movements. Some pupils may also take over all the decisions that are made in the group. Therefore, try to ensure that all voices within the group are listened to.

      Equipment

      1 mat between 2, 4 benches, 4 agility tables

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following skills would help improve your timing when performing a sequence with a partner/group?

      confidence
      Correct answer: communication
      creativity

      Q2.
      What should we try to avoid in our sequences?

      Correct answer: long pauses
      fluidity
      control

      Q3.
      If we always strive to create a high quality sequence we are showing ...

      laziness.
      Correct answer: integrity.
      fluidity.

      Q4.
      Which qualities are important when performing jumps in a sequence?

      Correct answer: control and extension
      speed and power
      unison and canon

      4 Questions

      Q1.
      If we continue to strive to create a high quality sequence, we are showing ...

      independence.
      impulsiveness.
      Correct answer: integrity.

      Q2.
      When working as a group, which of the following skills is important in developing a high quality sequence?

      Correct answer: communication
      confrontation
      consideration

      Q3.
      Which of the following improves the quality of your sequence?

      arguments
      Correct answer: accurate timing
      pauses

      Q4.
      Which of these could we change within a sequence to improve the quality of our performance?

      Correct answer: level and direction
      start and finish
      speed and power

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Group jumping sequences; turning, canon, unison, levels and direction, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...