Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Changes in level and direction to create sequences in groups using apparatus

      Lesson details

      Learning outcome

      I can work as part of a group to create a sequence that links a variety of quality movements, balances, changes of level, and changes of direction on a range of apparatus.

      Key learning points

      1. Move: quality movements and balances must be executed with control, extension and without stopping to allow for flow.
      2. Think: creating a sequence in groups requires decision making regarding apparatus, changes in level and direction.
      3. Think: evaluation and reflection are essential when rehearsing sequences to ensure accurate timings in the performance.
      4. Feel: taking the lead in a group requires the confidence to take responsibility for coordinating the group's ideas.
      5. Connect: successfully working together as part of a large group requires cooperation to create the sequence.

      Keywords

      • Control - being purposeful; moving every body part with thought, precision and balance

      • Extension - stretching and pointing fingers and toes

      • Group - a collection of people that are connected

      Common misconception

      Some pupils may think that having the most skillful gymnasts in their group will make it easier to create a group sequence.

      Creating sequences in groups needs lots of different skills which are just as important as physical skills. Groups will need to make thoughtful decisions, will need to rehearse responsibly and will need to work cooperatively.

      Teacher tip

      This lesson provides opportunities for pupils to take a leadership role and to add value to a team through their ideas and decision making, regardless of their abilities to perform the physical gymnastic skills. Some pupils may find it easier and more manageable to work in groups of 3 rather than 4.

      Equipment

      mats, benches, gymnastic tables

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When might your body stop moving during a flowing sequence?

      when turning
      when stretching
      Correct answer: when balancing

      Q2.
      What is needed when you work in a group?

      a loud voice
      silence
      Correct answer: cooperation

      Q3.
      How can a group improve a performance?

      Correct answer: rehearse
      reply
      recycle

      Q4.
      Whose ideas should be considered when creating a sequence?

      the oldest person
      the best gymnast
      Correct answer: everyone's

      4 Questions

      Q1.
      How should you speak when you’re explaining your ideas to others in the group?

      Correct answer: clearly and confidently
      quietly and timidly
      loudly and aggressively

      Q2.
      Which members of the group should make the decisions?

      the best gymnast
      the oldest person
      Correct answer: everyone together

      Q3.
      What skills are important to help you improve a sequence?

      Correct answer: reflection and evaluation
      somersaulting and flipping
      catching and throwing

      Q4.
      What helps to increase the quality of a performance?

      Correct answer: control and extension
      speed and power
      risk and danger

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Changes in level and direction to create sequences in groups using apparatus, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...