Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a flowing sequence, on apparatus, that includes movements and balances and incorporates a change in level between the actions.

      Key learning points

      1. Move: sequences show a change in level between movements and balances from high to low, without stopping, on apparatus.
      2. Think: reflecting on how to link a sequence on apparatus will improve the fluidity and quality of the performance.
      3. Think: deciding on the different apparatus we are going to use to create our sequence requires reflection.
      4. Feel: striving to develop a range of high quality movements that include a change in level demonstrates responsibility.
      5. Connect: supporting our partners in balances and ensuring collaboration to include both our ideas requires trust.

      Keywords

      • Level - the height at which an action is performed in relation to the ground or surface

      • Apparatus - equipment made for a particular task

      • Sequence - combination of controlled movements and balances that have been linked together in a particular order

      Common misconception

      Some pupils may suggest jumping to mount and dismount apparatus as a change in level during their sequence.

      This lesson guide focuses on a change in level in relation to the surface of the apparatus i.e closer or further away. For example, from stomach, push into a plank. Jumping off changes levels in relation to the ground which is not the intended focus.

      Teacher tip

      Jumping to dismount the apparatus during sequences should be discouraged as this changes a pupil's level in relation to the ground and not the surface of the apparatus. This maximises pupil acivity time by removing the need to spend time, in this lesson, on safety instructions for jumping dismounts.

      Equipment

      mats, benches, gymnastic tables, wall bars

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which action might be used in a gymnastic sequence with a partner?

      tackle
      serve
      Correct answer: paired balance

      Q2.
      Which of these describes a change in level?

      Correct answer: low to high
      left to right
      turning

      Q3.
      How should sequences be performed?

      Correct answer: smoothly
      quickly
      frantically

      Q4.
      What helps when creating sequences?

      Correct answer: sharing ideas
      ignoring others
      being bossy

      4 Questions

      Q1.
      Which of these is a method of smoothly moving closer to or further away from the apparatus?

      Correct answer: sink
      kick
      hold

      Q2.
      What do you call a combination of linked movements?

      Correct answer: sequence
      sequin
      sequel

      Q3.
      What can you do to improve your performance if you are finding it hard?

      give up
      Correct answer: practise responsibly
      take dangerous risks

      Q4.
      What might we discuss when we reflect on our sequences?

      Correct answer: positives and challenges
      all our mistakes
      who's the best

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Changes in level on the apparatus, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...