Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sequence completion and peer to peer review

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate and improve another group's sequence to ensure a quality performance.

      Key learning points

      1. Move: performing in groups to peers requires accurate timings, fluidity and quality movements.
      2. Think: knowing that sequences must be performed with control and extension is essential to effective evaluation.
      3. Think: evaluating other group's work, requires understanding changes in level and direction.
      4. Feel: accurately evaluating another group's work requires demonstrating a responsibility to improve their performance.
      5. Connect: trusting the evaluation made by our peers to improve our performance is essential to developing sequences.

      Keywords

      • Peer - people who are similar to you in age or experience

      • Evaluate - to look at something carefully, considering it’s quality and ways it could be improved

      • Performance - the execution or display of a series of actions

      Common misconception

      Some pupils might think that a quality performance should be long and include difficult skills.

      If a short sequence that includes easier skills is performed with accurate timings, fluidity, control and extension, this is demonstrating high quality. Evaluation should consider how something is performed as well as what is performed.

      Teacher tip

      Additional materials are provided which list some success criteria for a high quality performance. Asking pupils to generate their own success criteria before seeing this is a useful way to assess their understanding. This might be a task for pupils who have changed quickly or a sorting activity.

      Equipment

      mats, mini whiteboards, benches, gymnastic tables, wall bars

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What should we do with our legs and toes to achieve a high quality performance?

      Correct answer: extend them
      rotate them
      flex them

      Q2.
      What might show you that a group has rehearsed a lot?

      Correct answer: smooth flow
      high kicks
      speed

      Q3.
      What type of thinking involves listening to feedback?

      Correct answer: reflection
      calculating
      scientific

      Q4.
      Which of these choices could be included to add interest to a sequence?

      make it longer
      do dangerous skills
      Correct answer: change levels

      4 Questions

      Q1.
      Which of these words describes the process of watching something and deciding how well it meets the success criteria?

      creating
      performing
      Correct answer: evaluating

      Q2.
      What can you do to help a group to improve?

      blame one person
      focus on mistakes
      Correct answer: offer suggestions

      Q3.
      As well as what is being performed, what else might you evaluate about a sequence?

      Correct answer: how it's performed
      who is performing
      length of performance

      Q4.
      What can you do if someone highlights an area that needs improving?

      Correct answer: make changes
      shout at them
      don't believe them

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Sequence completion and peer to peer review, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...