Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sequence completion and performance to peers

      Lesson details

      Learning outcome

      I can rehearse and improve a group sequence, responding to peer feedback in preparation for our performance.

      Key learning points

      1. Move: performing a quality group sequence requires flow, control and extension, using apparatus throughout.
      2. Move: performing a quality group sequence requires balances to be held still, with flow in and out of the balances.
      3. Think: responding to feedback to improve our performance requires decision making to include all of the suggestions.
      4. Connect: listening to feedback to improve our performance requires trust and respect towards those observing.
      5. Feel: listening and responding to feedback demonstrates a commitment to improving our performance.

      Keywords

      • Feedback - comments to help know how you're doing or how you can improve.

      • Performance - the execution or display of a series of actions

      • Quality - the good characteristics of the performance that suggest the movements and balances are performed correctly.

      Common misconception

      Some pupils may think that a performance should be perfect and if any improvements are suggested, they have failed or made a mistake.

      Striving to be perfect is different to striving to do our best. It is good to want to perform at a high standard and it feels great when we achieve it, however, if we are seeking perfection, we might forget to celebrate everything we have achieved.

      Teacher tip

      Try to avoid placing a focus on a faultless performance. Scoring systems at elite levels no longer award 'a perfect 10'. Instead they award scores for difficulty and execution. A difficult skill with lower execution could score the same as a less difficult skill performed without fault.

      Equipment

      mats, benches, gymnastic tables, wall bars

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When trying your best in gymnastics, what type of performance are you aiming for?

      a fast one
      a big one
      Correct answer: a quality one

      Q2.
      What can you do if you are told to try to improve something?

      ignore it
      argue
      Correct answer: make changes

      Q3.
      How can we approach a performance?

      don't try
      Correct answer: try our best
      show off

      Q4.
      Why do we evaluate our performance?

      to relax
      to smile
      Correct answer: to improve

      4 Questions

      Q1.
      What can you do to improve the timing of your sequence?

      nothing will help
      Correct answer: practise
      shout at others

      Q2.
      What can you do if you are unsure about how to improve something?

      give up
      Correct answer: ask for feedback
      practise alone

      Q3.
      What can you do to encourage others in your group?

      ignore them
      Correct answer: praise them
      point out mistakes

      Q4.
      What might you do after a performance?

      Correct answer: celebrate successes
      focus on mistakes
      ignore any feedback

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Sequence completion and performance to peers, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...