Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create quality movements to travel over and under apparatus.

      Key learning points

      1. Move: quality movements require control so the movement is executed silently, with extension of the fingers and toes.
      2. Think: creating a range of movements to travel over or under apparatus requires careful decision making.
      3. Think: using a range of apparatus to create movements and balances enables us to reflect on performing quality ideas.
      4. Feel: suggesting ideas for moving over and under apparatus demonstrates a responsibility to take the lead.
      5. Connect: moving over or under apparatus with control requires trust and careful teamwork.

      Keywords

      • Quality - the good characteristics of a performance that suggest the movements and balances are performed correctly

      • Balance - maintaining a desired shape in a stationary position, completely still

      • Movement - an action that makes all or part of your body change position

      Common misconception

      Some pupils may think that being a leader is the same as being 'the boss' who tells everyone what to do and has all the ideas that others must follow.

      Being a leader can involve making suggestions and sharing ideas. They might follow your way of thinking and come up with new ideas themselves. It can also involve asking other people for their opinions and listening carefully.

      Teacher tip

      You may have experienced or talented gymnasts who can cartwheel. Even controlled cartwheels can be dangerous when others are moving around within a space. Hands-only methods of travel should only be permitted for activities where they can be performed in a safe space.

      Equipment

      mats, 1 per pair, benches, gymnastic tables, wall bars, 15 light balls

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How should your fingers and toes look during movement and balances?

      floppy
      crunched
      Correct answer: extended

      Q2.
      What helps when you are working with a partner?

      shouting
      Correct answer: trust
      knowing who's best

      Q3.
      What helps to move with quality?

      Correct answer: control
      speed
      power

      Q4.
      Which of these skills stays completely still?

      Correct answer: balancing
      rolling
      spinning

      4 Questions

      Q1.
      Which of these means an action that makes your body change position?

      Correct answer: movement
      balance
      apparatus

      Q2.
      How can you be a leader in your partnership?

      be in charge
      do everything yourself
      Correct answer: suggest ideas

      Q3.
      When is your partner's safety important?

      never
      on apparatus only
      Correct answer: always

      Q4.
      What is the difference between movement and balances?

      balances need practise
      balances need control
      Correct answer: balances stay still

      To help you plan your 3 physical education lesson on: Sequence ideas, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...