Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a variety of quality movements and balances in an asymmetrical way.

      Key learning points

      1. Move: quality asymmetrical movements and balances require both sides of the body doing different things.
      2. Move: quality pair asymmetrical movements and balances are controlled with extension and balances held still.
      3. Think: knowing the difference between symmetry and asymmetry requires reflection and supports our creative thinking.
      4. Feel: creating a range of asymmetrical balances demonstrates a commitment to wanting to create high quality balances.
      5. Connect: respect enables us to work collaboratively with our partner and share ideas for creating asymmetrical balances.

      Keywords

      • Balance - maintaining a desired shape completely still

      • Asymmetrical - when a balance or a movement does not match on either side

      • Creativity - the ability to generate, imagine or produce new and original ideas, concepts or solutions

      Common misconception

      Pupils continue to create symmetrical balances, confusing symmetry with asymmetry.

      Provide models and continue to highlight the differenece between the two.

      Teacher tip

      Introduce apparatus as soon as pupils are ready, especially if it will support their creativity.

      Equipment

      N/A

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How can we identify a symmetrical balance?

      Correct answer: both sides identical
      both sides different
      both sides similar

      Q2.
      What skill are we showing if we are able to imagine and produce a range of ideas?

      speed
      Correct answer: creativity
      strength

      Q3.
      If I link a jump and a roll together, what type of sequence have I created?

      a strength sequence
      a balancing sequence
      Correct answer: a movement sequence

      Q4.
      Which skill helps us to successfully work with a partner?

      balance
      Correct answer: respect
      jumping

      4 Questions

      Q1.
      What do we mean by asymmetrical?

      similar each side
      Correct answer: different each side
      identical each side

      Q2.
      When creating pair balances, what are two things we can change to be creative?

      Correct answer: levels and connections
      speed and space
      cannon and unison

      Q3.
      If we respect our partner, support each other and share ideas, what does this demonstrate?

      working quietly
      working slowly
      Correct answer: working collaboratively

      Q4.
      What do all quality balances need in addition to control and stillness?

      levels
      Correct answer: extension
      speed

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Asymmetry, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...