Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Create sequences in canon on apparatus with symmetrical balances

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a sequence in canon on the apparatus that includes symmetrical balances, incorporating quality actions and fluidity throughout.

      Key learning points

      1. Move: ensuring there are no pauses between the movements and balances requires fluidity and accurate timing throughout.
      2. Think: resourcefulness enables us to select movements and balances that we can both perform with quality and fluidity.
      3. Connect: achieving accurate timing in canon involves collaboration and respect as we must communicate throughout.
      4. Feel: rehearsing sequences and working hard until we are satisfied with the quality requires self-motivation.

      Keywords

      • Canon - performing the same movement one after the other

      • Accurate timing - performing movements and balances at the exact time you planned or expected

      • Fluidity - moving from one action to another without stopping

      Common misconception

      Pupils choose movements and balances that only one pupil can perform as they are the actions they want to perform.

      Support pupils to understand that they need to select movements and balances that both pupils in the pair can perform.

      Teacher tip

      Use ipads etc. to film pupils' sequences so they can self assess as well as peer assess.

      Equipment

      mats, benches, gymnastic tables, climbing frames or wall bars

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we call a balance that is exactly the same on both sides?

      round
      Correct answer: symmetrical
      asymmetrical

      Q2.
      What have we successfully applied to our sequences if we can move from one action to the next without stopping?

      symmetry
      control
      Correct answer: flow

      Q3.
      What does moving with fluidity in unison require?

      Correct answer: accurate timings
      accurate balance
      accurate canon

      Q4.
      What can self-discipline help with when planning a sequence?

      being still
      balancing high
      Correct answer: practising and improving

      4 Questions

      Q1.
      What are the different ways we can move using the apparatus?

      only along it
      Correct answer: along, over, under
      only under

      Q2.
      What must you do to ensure your gymnastics sequence flows, and can be performed in canon?

      Correct answer: rehearse it
      rush it
      restart it

      Q3.
      When creating sequences in canon, if your partner pauses before their jump after you have completed yours, how could they improve the flow?

      pause for longer
      jump in unison
      Correct answer: jump straight away

      Q4.
      What impact can self-motivation have on the overall quality of a sequence?

      Correct answer: improve it
      inhibit it
      inconvenience it

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Create sequences in canon on apparatus with symmetrical balances, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...