Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sequence completion and performance

      Lesson details

      Learning outcome

      I can finalise and perform a group sequence with fluidity, accurate timing, incorporating movements and balances with asymmetry, symmetry, canon and unison.

      Key learning points

      1. Move: performing a high-quality group sequence requires consistently demonstrating control and extension on apparatus.
      2. Think: performing a high-quality sequence requires consistent flow and accurate timing.
      3. Connect: acting on feedback will improve our performance and show great respect towards those observing.
      4. Feel: self-motivation enables us to strive to improve our own and others' sequences.

      Keywords

      • Feedback - helpful comments to know how you're doing or how you can improve.

      • Performance - the execution or display of a series of actions

      • Quality - the good characteristics of the performance that suggest the movements and balances are performed correctly

      Common misconception

      When challenged with adding additional actions to their sequences as they finalise their work, pupils add in additional and unnecessary actions, coming away from the stipulated actions to include.

      Explain that extra actions don't necessarily improve the sequence and will make it very difficult for someone observing to evaulate their work.

      Teacher tip

      Prior to the final performance, challenge pupils to film each other performing and evualate their own performance to compare their self assessment with another group's peer assessment of their work.

      Equipment

      mats, benches, gymnastic tables, climbing frames or wall bars

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is the benefit of evaluating our own and others’ work?

      Correct answer: develop our work
      take over
      completely change ideas

      Q2.
      What do we mean by performance?

      hide our work
      Correct answer: display our work
      show off

      Q3.
      What should we do when we are receiving feedback on our work?

      talk over it
      become frustrated
      Correct answer: listen carefully

      Q4.
      What is most important when designing a gymnastics sequence?

      include all apparatus
      it’s really long
      Correct answer: it’s high-quality

      4 Questions

      Q1.
      We can receive feedback to help us improve, but what else can feedback tell us?

      Correct answer: what’s going well
      what’s fast
      what’s slow

      Q2.
      We don’t just keep on adding in extra actions to our sequence as it will reduce the quality of the sequence and what else?

      harder to see
      Correct answer: harder to evaluate
      harder to move

      Q3.
      What quality are we showing if we strive to improve our sequences?

      Correct Answer: self-motivation, self motivation

      Q4.
      When we listen to the feedback we receive carefully, what quality are we showing?

      imagination
      Correct answer: respect
      creativity

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Sequence completion and performance, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...