Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sequence work in groups combining concepts

      Lesson details

      Learning outcome

      I can work as part of a group to design a sequence that must include group symmetrical and asymmetrical balances linked by movements in both canon and unison.

      Key learning points

      1. Move: quality sequences must consistently show control, extension, accurate timing and fluidity from start to finish.
      2. Think: designing a group sequence to include all the required components shows decision making and resourcefulness.
      3. Connect: listening to everyone's ideas and ensuring everyone is included and enjoying their learning requires respect.
      4. Feel: motivating everyone to keep trying their best to develop the sequences further demonstrates responsibility.

      Keywords

      • Design - creating a plan for how something should be put together

      • Sequence - combination of controlled movements and balances that have been linked together in a particular order

      • Group - several people working together as a unit

      Common misconception

      Pupils insist on including the movements and balances that they want to perform as part of the sequence, even if some members of the group cannot perform these correctly.

      Groups need to agree on the movements and balances that they are including in the sequence and ensure everyone is able to perform them correctly and safely.

      Teacher tip

      Group your pupils carefully to ensure there is a mix of leaders and creative thinkers to support the sequence design.

      Equipment

      1-2 mats between 4 pupils (optional)

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we mean by designing a sequence?

      creating a song
      Correct answer: creating a plan
      creating a game

      Q2.
      What actions can we combine when creating a sequence?

      Correct answer: movements and balances
      only movements
      only balances

      Q3.
      In what way can you change a balance to challenge your creative thinking?

      the speed
      the strength
      Correct answer: the level

      Q4.
      What can showing respect to your partner help you with as you create a sequence together?

      Correct answer: rehearsing the sequence
      forgetting the sequence
      disliking the sequence

      4 Questions

      Q1.
      Who in our group do we need to show respect to and listen to?

      the leader
      the loudest
      Correct answer: everyone

      Q2.
      When designing a group sequence, which of the required components do we need to include?

      Correct answer: all of them
      some of them
      none of them

      Q3.
      Why should we avoid including movements in our sequence that we can’t all perform?

      to avoid moving
      Correct answer: to avoid injury
      to avoid balancing

      Q4.
      What have you created if you link movements and balances together in a particular order?

      a design
      a rehearsal
      Correct answer: a sequence

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Sequence work in groups combining concepts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...