Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sequences on apparatus in pairs using symmetrical and asymmetrical balances

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a sequence on apparatus that includes symmetrical and asymmetrical balances, with linking movements performed in both canon and unison.

      Key learning points

      1. Move: movements in canon and unison must be performed with quality and fluidity throughout the sequence.
      2. Think: deciding the most effective way to ensure fluidity and accurate timing requires resourcefulness and planning.
      3. Think: effective decision making enables us to ensure a wide range of apparatus is used to bring the sequence to life.
      4. Connect: rehearsing the sequence to ensure fluidity and accurate timing requires respect and communication.
      5. Feel: striving to ensure our pair sequence is performed to the very best of our ability demonstrates self-motivation.

      Keywords

      • Design - creating a plan for how something should be put together

      • Fluidity - moving from one action to another without stopping

      • Sequence - combination of controlled movements and balances that have been linked together in a particular order

      Common misconception

      When it comes to creating a sequence, pupils include too many actions and the sequence is hard to follow as it goes on for a long time without following the rules of the structure.

      Emphasise the importance of planning the sequence and use the worksheets to support with this. The sequence should only include the actions stipulated and should therefore follow a clear structure.

      Teacher tip

      Mix up your pairings so that pupils are paired with a variety of pupils. This will challenge their connect and feel outcomes as well as the planning process.

      Equipment

      mats, benches, gymnastic tables, climbing frames or wall bars

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How could you describe moving in unison?

      at different times
      Correct answer: in identical time
      similar times

      Q2.
      What are we showing if we strive to improve our performances?

      Correct answer: self-motivation
      empathy
      trust

      Q3.
      If you perform movements exactly as planned, what must you have?

      bad timing
      ok timing
      Correct answer: accurate timing

      Q4.
      What is essential to a quality sequence?

      Correct answer: flow
      height
      speed

      4 Questions

      Q1.
      When we have designed a sequence, which movements and balances should we include when we perform?

      Correct answer: planned movements and balances
      unplanned movements and balances
      different movements and balances

      Q2.
      What do we mean by a combination of controlled movements and balances that have been linked together in a particular order?

      rehearsal
      Correct answer: sequence
      performance

      Q3.
      Which skills can help you to rehearse your sequence to ensure fluidity and accurate timings?

      speed and strength
      Correct answer: communication and respect
      impatience and frustration

      Q4.
      Which skill is essential in striving to achieve your best?

      self-confidence
      self-reflection
      Correct answer: self-motivation

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Sequences on apparatus in pairs using symmetrical and asymmetrical balances, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...