Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a sequence in unison using a range of movements and balances that flow.

      Key learning points

      1. Move: creating movements in unison requires moving in time with our partner.
      2. Think: performing in unison with our partner requires concentration to ensure we are both moving with accurate timings.
      3. Think: selecting the movements and balances to perform in unison requires decision making.
      4. Connect: strong collaboration and respect helps to ensure the movements are performed with accurate timings in unison.
      5. motivating our partner to perform with maximum effort and accurate timing requires resilience.

      Keywords

      • Unison - performing the same movement at exactly the same time as a partner

      • Accurate timings - performing movements and balances at the exact time you planned

      • Sequence - combination of controlled movements and balances that have been linked together in a particular order

      Common misconception

      Pupils find keeping accurate timings hard and struggle to see how to adapt the sequence to improve this and make this easier.

      Encourage pupils to slow down their movements and to include simpler movements that both pupils in the pair can perform with confidence.

      Teacher tip

      Introduce apparatus to extend the challenge further. Mix the pairings so that pupils can apply their learning with a variety of partners.

      Equipment

      1 mat between 2 pupils (optional)

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How can we tell if a sequence in gymnastics is performed with flow?

      Correct answer: no stop start
      pauses between actions
      it’s low down

      Q2.
      What is a distinctive feature of an asymmetrical balance?

      same each side
      two levels
      Correct answer: different each side

      Q3.
      What do all high-quality balances have?

      different speeds
      different levels
      Correct answer: silence, extension, stillness

      Q4.
      Which skill enables us to communicate and collaborate effectively with a partner?

      strength
      Correct answer: respect
      reflection

      4 Questions

      Q1.
      If we are able to perform the same movement at exactly the same time as our partner, what do we call this?

      uniform
      universe
      Correct answer: unison

      Q2.
      What is essential to performing in unison?

      Correct answer: accurate timings
      speed
      volume

      Q3.
      What could we do to help our partner apply maximum effort when creating sequences in unison?

      give loud instructions
      Correct answer: motivate them
      leave them alone

      Q4.
      Which skill will help us to ensure we have accurate timings in our unison sequences?

      fairness
      gratitude
      Correct answer: concentration

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Unison in sequences, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...