Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recognise success and strive to achieve personal bests in different components of fitness

      Key learning points

      1. Move: challenging my body in all elements of fitness helps my overall physical health and fitness.
      2. Think: recognising my own success and achievement helps my mental health and wellbeing.
      3. Feel: challenging myself in components of fitness that I find more difficult requires self discipline and resilience.
      4. Connect: encouraging others to achieve their personal best supports positive mental health and wellbeing.

      Keywords

      • Component - a part of something bigger

      • Success - achieving something that you have tried really hard to do

      • Wellbeing - the state of being comfortable, healthy and happy

      Common misconception

      Some pupils might think they will only be successful if they can achieve all the activities at the most challenging level.

      Everybody is different and success is different for everyone. Anyone who tries their best and gives maximum effort should feel successful, regardless of the level of challenge they completed.

      Teacher tip

      Allow pupils to move between activities at their own pace and try to avoid a 'timed circuit' style approach. A suggested set up diagram is provided to ensure safety considerations are maintained as pupils move between activities.

      Equipment

      60+ cones, 1 chair, 1 bench, 6 short tape measures, 3 long tape measures, 4 basketballs, 1 vortex, 7 stopwatches

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What can we do to keep our bodies fit and healthy?

      nothing
      Correct answer: regular activity
      constant movement

      Q2.
      What can we do to keep our minds fit and healthy?

      nothing
      Correct answer: regular activity
      isolate ourselve

      Q3.
      How can others help you improve?

      Correct answer: provide encouragement
      shout at you
      distract you

      Q4.
      Why can setting goals be helpful?

      Correct answer: provides motivation
      to show off
      to beat others

      4 Questions

      Q1.
      What does PB usually mean in a sporting context?

      Correct answer: personal best
      powerful balance
      practice batting

      Q2.
      Which of these phrases describes cardiovascular endurance, flexibility and strength?

      Correct answer: components of fitness
      personal bests
      success and achievements

      Q3.
      Which elements of health can benefit from regular activity?

      physical only
      mental only
      Correct answer: physical and mental

      Q4.
      How can you help others to achieve a personal best?

      Correct answer: support them
      laugh at them
      ignore them

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Achieve a personal best, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...