Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can participate in activities that help me to enjoy being active so I stay fit and healthy.

      Key learning points

      1. Move: warming up safely requires a gentle increase in intensity and must prepare our bodies so we avoid injury.
      2. Move: using correct techniques to warm up our bodies helps us to stay healthy during exercise.
      3. Think: understanding different components of fitness can help to ensure we warm up thoroughly and exercise effectively.
      4. Feel: warming up before intense exercise demonstrates self-discipline and responsibility.
      5. Connect: working with others and having fun while being active shows respect.

      Keywords

      • Healthy - being fit and mobile, free from illness and able to easily do everyday things

      • Exercise - physical activity that improves or maintains health, fitness and overall well-being by strengthening muscles, heart and lungs

      • Activities - tasks you do for fun, learning and/or exercise

      Common misconception

      Some pupils might think that being active and fit requires gruelling, high impact activity, that maximises heart rate and leads to physical exhaustion.

      Activities should suit the goal you are trying to achieve. High impact, exhausting activities are suited to improve cardiovascular endurance. Low impact, relaxing exercising are suited to developing other components of fitness e.g. flexibility.

      Teacher tip

      Few exercises will only improve one component, e.g pupils may get out of breath doing squats so there is a secondary benefit to cardiovascular endurance, however squats are best for improving muscular strength. Discussions prompted are valuable and should be encouraged for a 'best fit' approach.

      Equipment

      60+ cones

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these words describes a body that can easily do everyday movements and actions?

      Correct answer: healthy
      unhealthy
      injured

      Q2.
      Which of these activities would you do before playing a competitive game?

      Correct answer: warm up
      marathon run
      cool down

      Q3.
      What could stop you from regularly being active?

      no equipment
      a rainy day
      Correct answer: a bad injury

      Q4.
      How often should we move our bodies during the day to stay healthy?

      once
      Correct answer: regularly
      continuously

      4 Questions

      Q1.
      At what intensity should a warm up be performed?

      Correct answer: low intensity
      high intensity
      maximum intensity

      Q2.
      Which of these are components of fitness?

      Correct answer: stamina, flexibility, strength
      sprinting, stretching, jumping
      resting, hydrating, visualising

      Q3.
      Which of these components of fitness can low impact stretching help to improve?

      cardiovascular endurance
      reaction time
      Correct answer: flexibility

      Q4.
      What characteristics do you need, to make sure you always warm up safely and appropriately?

      Correct answer: self-discipline, responsibility
      energetic, strong
      kindness, respectful

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Being active, fit and healthy, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...