Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how strength helps in a wide range of sporting activities.

      Key learning points

      1. Move: muscular strength is required for stillness, explosive power and endurance.
      2. Think: knowing the different muscle groups helps us to use our strength appropriately.
      3. Feel: developing muscle strength requires a responsible and safe approach.
      4. Connect: collaborating with others ensures that we perform exercises safely with the correct technique.

      Keywords

      • Strength - how much your muscles can overcome a force without getting tired too quickly e.g. lift, push, pull or carry

      • Technique - the way in which a skill is performed

      • Injury - harm to your body caused by an accident, impact or excessive strain

      Common misconception

      Some pupils might think that humans only need strong muscles if they want to excel in sports such as weight lifting and climbing.

      Strong muscles are essential for humans to complete everyday tasks including breathing, blinking, sitting, lifting, chewing etc. Strong muscles also help our joints to work effectively which helps to avoid injury and pain.

      Teacher tip

      Be alert to gender stereotyping; individual strength at a primary age is likely to be affected by puberty, activity levels and regular participation in sport and exercise, as well as gender. As such, the strength of pupils in a primary class will vary significantly.

      Equipment

      30+ cones, 10 beanbags, 3 benches, 10 basketballs, 10+ stopwatches

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these body parts are kept healthy by regularly stretching them?

      Correct answer: muscles
      bones
      blood

      Q2.
      How must we prepare muscles to stretch them safely?

      Correct answer: warm them up
      cool them down
      keep them still

      Q3.
      How often does your body use its muscles?

      only when moving
      only when exercising
      Correct answer: all the time

      Q4.
      How does self-discipline help us when we are working to improve our fitness?

      Correct answer: keeps us safe
      stretches our muscles
      gives us energy

      4 Questions

      Q1.
      What type of person should be active and keep their muscles strong?

      only rock climbers
      only sports players
      Correct answer: everyone

      Q2.
      What type of strength is needed for a long distance overarm throw?

      Correct answer: explosive power
      flexibility
      stamina

      Q3.
      What can help us to avoid injury during activities that develop our strength?

      using heavy weights
      Correct answer: using correct techniques
      moving quickly

      Q4.
      Which of these characteristics can help you stay safe during strength development activities?

      Correct answer: responsibility
      happiness
      creativity

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Improve my strength, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...