Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Staying active, fit and healthy with others

      Lesson details

      Learning outcome

      I can work with others and encourage my peers whilst we develop our fitness together.

      Key learning points

      1. Move: different movements challenge our bodies in different ways and require different components of fitness.
      2. Think: making appropriate choices about the type of activity we do can help us to reach our goals.
      3. Feel: knowing my own strengths and striving to make improvements requires self-motivation.
      4. Connect: acting as a role model and encouraging others helps everyone to be successful.

      Keywords

      • Challenge - hard to do and an opportunity to learn

      • Motivation - reason or desire to do something, often driven by curiosity, interest or the promise of rewards

      • Encourage - to offer support, confidence and belief

      Common misconception

      Some pupils might think that activities for fitness are always solo tasks that don't encourage social interaction.

      Being active with others can have lots of benefits, e.g. increased motivation, encouragement from others, and confidence. All these benefits combined, can encourage individuals to be more active, more often, resulting in increased activity levels.

      Teacher tip

      All the activities included in this lesson guide appear in previous lessons, so pupils should be encouraged to apply their prior experience and knowledge to make appropriate choices about the activities they choose.

      Equipment

      30+ cones, 3 benches

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What type of strength will help a swimmer to complete 10 lengths of a pool without a rest?

      Correct answer: muscular endurance
      flexibility
      speed

      Q2.
      What happens to our heart rate to speed up our cardiovascular system?

      decreases
      stays the same
      Correct answer: increases

      Q3.
      When developing fitness, why is correct technique important?

      It's not important
      Correct answer: to avoid injury
      it's more fun

      Q4.
      How can I support others when we are active together?

      Correct answer: encourage them
      laugh at them
      ignore them

      4 Questions

      Q1.
      What level of difficulty should your activity be in order to make improvements?

      easy
      Correct answer: challenging
      impossible

      Q2.
      Which component of fitness will improve and help to keep your heart rate elevated?

      Correct answer: cardiovascular endurance
      strength
      reaction time

      Q3.
      Which of these personal qualities is most helpful when tackling challenging activities?

      Correct answer: motivation
      punctuality
      creativity

      Q4.
      What could you gain from working in a team that you wouldn’t get when working alone?

      flexibility
      improvement
      Correct answer: encouragement from others

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Staying active, fit and healthy with others, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...