Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify activities that build stamina and understand how this affects the body.

      Key learning points

      1. Move: when performing activities that require stamina, we should try to keep our effort going.
      2. Move: resting between activities enables us to recover so we can work hard again.
      3. Think: recognising how hard our body is working can help us decide what effort is needed to keep an activity going.
      4. Feel: striving to develop your stamina, by trying our best, demonstrates excellent integrity.
      5. Connect: encouraging others to work hard when performing exercises that develop stamina, motivates everyone to try hard.

      Keywords

      • Stamina - the ability to keep going without getting too tired or stopping

      • Intensity - how hard your body is working when taking part in exercise or activities

      • Pulse - the feeling of your heart beating, usually felt in places like your wrist or neck

      Common misconception

      Rest is not good for the body as it is the opposite of being active.

      Rest is really important to help the body recover, grow, repair and get stronger. However too much time not moving can cause the body to reduce fitness and strength.

      Teacher tip

      Encourage children to recognise when rest might be needed, based upon the intensity they are working at. If they need to rest too frequently they might need to reduce the intensity of the activity.

      Equipment

      20+ cones - red, yellow, green and blue, large cones (1 per 2), wall bars and ropes

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these activities is a good form of exercise?

      playing computer games
      watching television
      Correct answer: swimming

      Q2.
      How will you know when you are exercising?

      Correct answer: increased heart rate
      feeling hungary
      decreased heart rate

      Q3.
      Which of these body parts forms part of the cardiovascular system?

      bones
      Correct answer: heart
      stomach

      Q4.
      Why is motivation helpful when exercising?

      Correct answer: keep going
      give up
      to win

      4 Questions

      Q1.
      Where can you feel your pulse?

      stomach
      Correct answer: neck
      knee

      Q2.
      What do we call an activity which quickly increases the body’s heart rate to a high level?

      resting
      low intensity
      Correct answer: high intensity

      Q3.
      Why is rest important between high intensity activities?

      Correct answer: to recover
      to give up
      to sleep

      Q4.
      What does stamina help you to do?

      Correct answer: keep going
      be fast
      slow down

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Cardiovascular fitness, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...