Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what it means to be fit and I know how to develop my fitness through taking part in physical activities.

      Key learning points

      1. Move: warming up the body by carrying out physical activities increases heart rate and prepares the body for exercise.
      2. Move: moving enough to get your heart beating faster helps make your body stronger and fitter.
      3. Think: knowing that strength, flexibility and stamina are all important for our fitness.
      4. Feel: showing integrity and self-motivation as we exercise enables us to try our hardest.
      5. Connect: cooperating and encouraging when exercising helps everyone to work hard.

      Keywords

      • Fitness - being strong and healthy, and having a body that can run, jump, play and easily do everyday things

      • Exercise - physical activity that improves or maintains health, fitness and overall wellbeing by strengthening muscles, heart and lungs

      • Heart rate - the number of times your heart beats per minute

      Common misconception

      To become fitter you must ‘work out’.

      Fitness can develop in many different forms. Whenever you are challenging your body physically, this will help you to become fitter.

      Teacher tip

      As pupils progress through different activities, ask them to regularly recognise how they are feeling. Are they aware of how hard their body is working (increased heart rate, getting hot, feeling tired, improved energy etc) and how it makes them feel (e.g. happy).

      Equipment

      30+ cones, additional materials, skipping ropes - 1 each, various play equipment, mats (optional) 1 between 2, floor markers

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How can meditation help with wellbeing?

      makes us energetic
      Correct answer: provides calm
      distracts focus

      Q2.
      What can you do to feel more calm?

      Correct answer: take deep breaths
      run around
      get angry

      Q3.
      What emotion can help us achieve and be successful?

      frustration
      worry
      Correct answer: positivity

      Q4.
      What are you communicating to others when you show how you feel?

      opinion
      Correct answer: expression
      wellbeing

      4 Questions

      Q1.
      What does exercising mean?

      lying down
      Correct answer: moving your body
      working out

      Q2.
      What type of fitness helps you to keep moving without getting tired?

      Correct answer: stamina
      strength
      suppleness

      Q3.
      Why is it important to warm up before exercise?

      Correct Answer: prepares the body

      Q4.
      Which of these can be a benefit of exercising with others?

      Correct answer: increased motivation
      feeling frustrated
      feeling embarrassed

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Fitness, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...