Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how flexibility affects the body and can perform static and dynamic flexibility activities to develop my own flexibility.

      Key learning points

      1. Move: our muscles show flexibility when the body is moving and when it is still.
      2. Think: the more we stretch our muscles before and after exercise, the more this will increase our flexibility.
      3. Feel: continuing to improve our flexibility shows excellent resilience.
      4. Connect: cooperating with each other to help improve our flexibility ensures we stay motivated.

      Keywords

      • Flexibility - the elasticity of muscles when stretching and the ability to move joints through a full range of motion

      • Stretch - a movement in which you gently pull or extend your muscles to make them longer

      • Extend - making a body part lengthened or straighten

      Common misconception

      Flexibility can only be challenged when we are holding a specific postion and staying still.

      Flexibility of our muscles can be performed when still (static) and on the move (dynamic).

      Teacher tip

      Pupils should never feel pain when stretching. Encourage pupils to notice the muscle lengthening, but not to take the stretch beyond this point. Dynamic (moving) stretches are different to 'bouncing' in a static stretch. Bouncing should be avoided.

      Equipment

      20 beanbags, 30+ coloured cones, 10 quoits, 6 gymnastics mats, 10 floor markers, hoops, additional materials/pencils

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Why is strength important?

      Correct answer: for everyday tasks
      to grow
      for skill

      Q2.
      Where is strength developed?

      the blood
      Correct answer: the muscles
      the bones

      Q3.
      Which of these activities is good for improving strength?

      talking
      Correct answer: lifting
      sitting

      Q4.
      Which word describes one benefit of performing activities with others?

      Correct answer: motivating
      curious
      dangerous

      4 Questions

      Q1.
      Which of these words describes a type of stretching action?

      Correct answer: dynamic
      divergent
      duo

      Q2.
      Which of these words describes the flexibility of muscles?

      electric
      ecstatic
      Correct answer: elastic

      Q3.
      What should you be aware of when stretching, so you do not cause an injury?

      other people’s flexibility
      Correct answer: overstretching
      overheating

      Q4.
      Why is resilience good to encourage regular stretching?

      Correct answer: Improves flexibility
      Improves stamina
      Improves strengh

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Flexibility, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...