Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can combine passing, moving and shooting skills to score points against another team.

      Key learning points

      1. Move: shooting accurately requires us to have the correct shooting stance by aiming at the intended target.
      2. Move: scoring requires accurate passing and moving to get into a suitable shooting position close enough to the target.
      3. Think: knowing how, when and where to pass and how, when and where to shoot, can result in points scored in games.
      4. Feel: continuing to try to score even if we aren't successful requires self-motivation to succeed.
      5. Connect: successful shots on target will occur more frequently when teams collaborate.

      Keywords

      • Target - something you focus on and aim for to try to reach or hit

      • Shooting - when you aim and try to make a ball go where you want it to go towards a target/goal

      • Score - to get points in a game and how we keep track of who is winning

      Common misconception

      Pupils forget to take their time to pass and move and instead panic, rushing their passes and shooting far from the target.

      Pupils need to have patience to support each other to pass and move towards the target, and shoot when in a suitable position.

      Teacher tip

      Progress to a 3v2 straight away in Cycle 2 if pupils are ready for that extra level of challenge.

      Equipment

      1 ball between 2 , 90+ cones, bibs, 10 goals/targets depending on context

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we call trying to score by sending the ball toward the goal or target?

      a pass
      Correct answer: a shot
      a block

      Q2.
      Why do we need to be close to the target before shooting?

      increase misses
      increase defence
      Correct answer: increase success

      Q3.
      What do we mean by cooperation?

      working apart
      Correct answer: working together
      working individually

      Q4.
      When we are moving towards the other team's target to try to score, what do we call this?

      Correct answer: attacking
      defending
      umpiring

      4 Questions

      Q1.
      What will our body be aligned to and aiming at when applying the correct shooting stance?

      our team mate
      Correct answer: the target
      the defenders

      Q2.
      If you keep trying hard, even if you keep missing the target when shooting, what are you demonstrating?

      Correct answer: self-motivation
      success
      cooperation

      Q3.
      If you know you are still quite far away from the target, what should you do?

      Correct answer: pass
      shoot
      defend

      Q4.
      What do we call it when keeping track of who is winning in a game?

      goalkeeping
      keep on going
      Correct answer: keeping the score

      To help you plan your 4 physical education lesson on: Combine passing, moving and shooting, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...