Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can deny the opposition space by marking their players and by guarding space.

      Key learning points

      1. Move: denying space by guarding open areas requires us to look for the space and stay on our toes, ready to react.
      2. Move: moving close to the player we are marking and following their movements will deny the opposing team space to pass.
      3. Think: deciding if it is better to mark the player or the space requires careful problem solving and tactical thinking.
      4. Feel: guarding the space and not rushing towards the ball until the time is right requires self discipline.
      5. Connect: communicating as a team is key to ensuring the correct tactic for denying the opposition space.

      Keywords

      • Deny - not giving the opposition room to move or play

      • Guarding - protecting your area and watching someone carefully

      • Tactics - plans you create and use to try to win or succeed

      Common misconception

      Pupils rush in towards the player with the ball when defending. Often two pupils move towards the same attacker.

      Pupils need to stay on their toes ready to react and avoid diving in. Communication will prevent players from marking the same player and risk leaving other players open.

      Teacher tip

      Give teams a chance to apply both defensive tactics in the game and guide teams as to which one they should use if they are finding this hard. Consider the use of shin pads if you are using a football or hockey context and allowing pupils to tackle each other.

      Equipment

      5 balls (ball depends on the context), 30+ cones, bibs

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When do we use the skills of dribbling, passing and shooting?

      when defending
      Correct answer: when attacking
      when resting

      Q2.
      If we see some space open up in front of us during a game, what should we do?

      Correct answer: Dribble into it.
      Change direction.
      Mark it.

      Q3.
      What skill helps you to motivate the team and make sure they understand what to do?

      trust
      empathy
      Correct answer: communication

      Q4.
      What do we call it when we focus on a target and aim to reach or hit it?

      dribbling
      defending
      Correct answer: shooting

      4 Questions

      Q1.
      Who and what can you mark in a game?

      Correct answer: players and space
      referee and ball
      yourself and goal

      Q2.
      What do we mean by plans we create and use to try to win or succeed?

      marking
      defending
      Correct answer: tactics

      Q3.
      How do you ensure that the correct tactic for denying the opposition space can be actioned by your team?

      contemplate
      celebrate
      Correct answer: communicate

      Q4.
      What is a key reason for defending?

      to mark space
      to mark players
      Correct answer: to win back possession

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Denying space, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...