Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Dribbling and passing to maintain possession and create scoring opportunities

      Lesson details

      Learning outcome

      I can combine dribbling, passing and shooting skills in a game to create an attack that results in scoring opportunities.

      Key learning points

      1. Move: successful attacks require controlled dribbling, passing and moving skills to create scoring chances.
      2. Think: deciding whether to dribble or pass into space helps our team to create attacks that result in scoring chances.
      3. Feel: encouraging our team members, even when they make a mistake, demonstrates self discipline.
      4. Connect: communication enables us to take the lead in ensuring the team is motivated and understands what to do.

      Keywords

      • Scoring - something you focus on and aim for to try to reach or hit

      • Create - to make something new

      • Attack - to move toward the other team's goal to try to score points

      Common misconception

      Pupils just want to shoot and score. They forget to look up and check to see if they should pass or dribble.

      Remind pupils that we only shoot when we are in a suitable position and should take our time to make decisions first.

      Teacher tip

      Drip feed the explanations throughout the practice tasks. Switch pupils around to mix up the teams.

      Equipment

      5 balls (ball depends on the context), 30+ cones, bibs

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is it called when we keep the ball close and control it?

      drooling
      Correct answer: dribbling
      dropping

      Q2.
      Which of the following might we use to control the ball, depending on the game?

      Correct answer: hands, feet, sticks
      eyes, mouth, teeth
      nose, tongue, ears

      Q3.
      What skills can you use to create an attack when in possession of the ball?

      Correct answer: passing, dribbling, shooting
      marking, blocking, tackling
      spinning, twisting, jumping

      Q4.
      What skill helps you to speak to your team mates and help them understand?

      thinking
      relaxing
      Correct answer: communication

      4 Questions

      Q1.
      If you have defenders close to you, but a team mate is in space, you should ...

      Correct answer: pass.
      dribble.
      shoot.

      Q2.
      When you are in possession, you aren't defending. What are you doing?

      blocking
      marking
      Correct answer: attacking

      Q3.
      What skill do you need to use to know whether to shoot, pass or dribble?

      empathy
      gratitude
      Correct answer: decision-making

      Q4.
      If your teammate makes a mistake, but you show self-discipline, what could you do instead of getting frustrated?

      Correct answer: Encourage them.
      Shout loud.
      Give up.

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Dribbling and passing to maintain possession and create scoring opportunities, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...