Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Advanced movements: tic tacs and wall runs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform tic tacs and wall runs confidently, demonstrating safe take-off and landing techniques.

      Key learning points

      1. Move: tic tacs require strong legs to absorb and redirect impact.
      2. Move: wall runs should be performed at moderate speed with an upright body position to gain maximum height.
      3. Think: understanding where to aim your feet during a tic tac will let you get the most power from the wall.
      4. Feel: bravery and commitment when kicking the wall will let you achieve best performance.
      5. Connect: helping others understand their foot placement can improve their development.

      Keywords

      • Tic tacs - a movement where you step off a vertical surface, like a wall or rail, to change direction or gain height

      • Wall runs - a technique where you run towards a vertical wall, place one foot on it and push upward

      • Height - how high off the ground you move, jump, climb or drop during a technique or sequence

      Common misconception

      Pupils often place their foot too low on the wall which affects their ability absorb and redirect impact. Pupils sometimes jump straight at the wall.

      Pupils should aim to plant their foot around knee/waist height and remind pupils to push off the wall, not into it.

      Teacher tip

      It may be useful to use chalk, cones or tape to mark where feet should go and where hands should reach. Visuals help students feel more confident.

      Equipment

      wall/boxes or vaulting blocks, gymnastics tables, mats, cones/ tape for markers

      Content guidance

      Additional qualification required

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we call an object/structure that you are trying to move over, under, around or through?

      Correct answer: obstacle
      spin
      sequence

      Q2.
      Which will help the most when performing spinning movements?

      strength
      power
      Correct answer: spatial awareness

      Q3.
      What are you performing if vaulting over an obstacle, turning your body 180 degrees to land on the same side you took off from?

      step vault
      Correct answer: lazy spin
      reverse step vault

      Q4.
      What do core muscles help you to increase when performing spinning movements?

      Correct answer: rotational speed
      coordination
      flexibility

      4 Questions

      Q1.
      Where should your toes point on the wall when performing both tic tacs and wall runs?

      horizontal
      slightly downwards
      Correct answer: slightly upwards

      Q2.
      Which part of your body needs to be strong when performing a tic tac in order to absorb and redirect impact?

      Correct answer: legs
      shoulders
      neck

      Q3.
      When performing a wall run, which foot should you place on the wall at knee to waist height?

      Correct Answer: dominant foot

      Q4.
      At what angle should you approach the wall at when performing a tic tac?

      Correct Answer: 45 degrees

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Advanced movements: tic tacs and wall runs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...