Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform spinning movements with good spatial awareness, showing self-expression and flair.

      Key learning points

      1. Move: spinning movements require good core strength to maintain rotational speed.
      2. Move: spatial awareness, coordination and flow help to improve the quality of spinning movements.
      3. Think: understanding how to approach an obstacle will help you decide which movements can be used most effectively.
      4. Feel: moving in a way you enjoy will help your creativity and give you inspiration.
      5. Connect: discussing ideas with other learners will help you create personalised and aesthetic sequences.

      Keywords

      • Spinning - refers to rotational movement of the body to change direction, add creativity or link movements smoothly

      • Obstacle - any physical object or structure to move over, under, around or through

      • Flow - the ability to move smoothly and continuously from one movement/ obstacle to the next without stopping or breaking rhythm

      Common misconception

      Pupils forget to initiate the turn with their head and don't spot their landing, which leads to disorientation and a lack of control.

      Pupils should focus on looking where they want to land. You should start the spin with your eyes and your head.

      Teacher tip

      Use of video feedback may help some pupils to visualise what they are doing wrong. It also helps to provide external cues to pupils. For example, 'hand, kick, kick' for the lazy spin. Use the video clips to help with any safety concerns within this lesson. 

      Equipment

      benches, boxes or vaulting blocks, gymnastics tables, mats, cones/ tape for markers

      Content guidance

      Additional qualification required

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which balance are you holding if in a still and controlled position without falling?

      dynamic balance
      Correct answer: static balance
      balance flow

      Q2.
      What is the most effective way to improve your ability to balance?

      teamwork
      cooperation
      Correct answer: repetition

      Q3.
      What are you showing when you can control your body by holding a balance?

      spin
      speed
      Correct answer: stability

      Q4.
      Which of the following techniques is correct when performing dynamic balances?

      Correct answer: heel toe action
      toe heel action
      ankle stability

      4 Questions

      Q1.
      What are you demonstrating when you move smoothly and continuously from one movement to the next?

      Correct Answer: flow

      Q2.
      How can you improve your vaulting by working with a partner?

      Correct answer: they provide feedback
      they criticise you
      they perform perfectly

      Q3.
      How far do you typically rotate when performing a lazy spin?

      90 degrees
      Correct answer: 180 degrees
      360 degrees

      Q4.
      Where should your starting position be in relation to the obstacle when performing a sit reverse vault?

      behind
      at the side
      Correct answer: in front

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Performing spinning movements, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...