Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Create and apply tactics, introduce umpiring and scoring

      Lesson details

      Learning outcome

      I can apply tactics when fielding to prevent the batter from scoring runs and can take on the role of an umpire.

      Key learning points

      1. Move: increasing and decreasing our bowling speed and power makes it difficult for the batter.
      2. Move: it is important to always run to meet the ball when fielding and work with our teammates to outwit the batter.
      3. Think: creating and applying different tactics and working together as fielders can reduce the number of runs scored.
      4. Feel: taking on the role of umpire shows responsibility and an appreciation of the rules.
      5. Connect: encouraging others and making sure everyone is happy and motivated to try their best demonstrates leadership.

      Keywords

      • Tactics - a carefully planned set of actions that are used by a team or an individual to achieve a certain goal

      • Outwit - using tactics and strategies to gain an advantage over our opponents

      • Umpire - an official who makes decisions to ensure that the game is played fairly and by the rules

      Common misconception

      When bowling, pupils focus solely on bowling powerfully and quickly every bowl, often causing them to bowl inaccurately or without proper technique.

      Ensure pupils understand that the accuracy of their bowling is crucial and that varying the speed and power of the bowls can actually make it trickier for the batter to hit the ball.

      Teacher tip

      Use pupils who have picked up the bowling technique quickly in previous sessions to model technique and support their peers. Allowing an opportunity for scaffolding to occur will help pupils struggling with the technique.

      Equipment

      1 bat between 4 pupils, 1 tennis ball between 4 pupils, 8x cricket stumps, battings tees, clipboard and paper for scoring.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which one is a type of cricket shot?

      serve
      Correct answer: drive
      backhand

      Q2.
      What are tactics?

      shots
      rules
      Correct answer: planned actions

      Q3.
      When batting, what can help you to outwit your opponents?

      Correct answer: varying striking speed
      always swinging hard
      varying bowling speed

      Q4.
      What is the essential shape of the bowling arm when bowling?

      crooked
      bent
      Correct answer: straight

      4 Questions

      Q1.
      What is the name for the official who makes decisions to ensure that the game is played by the rules?

      fielder
      referee
      Correct answer: umpire

      Q2.
      Which tactic is used when fielding in cricket?

      batting into space
      Correct answer: backing teammates up
      running between wickets

      Q3.
      What is a possible consequence of an inaccurate bowl?

      Correct answer: a wide ball
      a wicket
      quicker bowls

      Q4.
      How can you demonstrate leadership during a game of cricket?

      by winning
      shouting at others
      Correct answer: encouraging others

      To help you plan your 5 physical education lesson on: Create and apply tactics, introduce umpiring and scoring, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...