Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform aquatic breathing by blowing steady bubbles with a straw and use balance and control to perform a range of rotations.

      Key learning points

      1. Move: aquatic breathing involves blowing bubbles.
      2. Move: a log roll requires balance and precision and can be used to rotate from front to back and back to front.
      3. Think: it is important to be able to rotate in water in order to change stroke or direction.
      4. Feel: determination is required to keep trying to master a challenging skill.

      Keywords

      • Blowing bubbles - created by blowing out through your mouth or nose in a controlled manner

      • Streamlined - making your body long and straight like a rocket when you swim

      • Log roll - turning from your front to back or back to front in a streamline position

      Common misconception

      Pupils think that you need to wear a nose clip to prevent water from going up your nose when swimming or rotating in the water.

      Blowing out when performing rolls in the water stops water from going up your nose.

      Teacher tip

      Many of the activities can be repeated in groups using unison and canon if tasks are mastered quickly.

      Equipment

      small ball (tennis), mats, bowls, straws, towel or mop, wet floor caution sign

      Content guidance

      Additional qualification required

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Name a floating position?

      tree
      Correct answer: star
      crab

      Q2.
      To perform front paddle, what direction should you lean in?

      Correct answer: forwards
      backwards
      sideways

      Q3.
      To travel forwards using front paddle, where should you pull the water?

      sideways
      upwards
      Correct answer: backwards

      Q4.
      To balance in a tuck float, which muscles do you need to use to stay still?

      back
      Correct answer: core
      side

      4 Questions

      Q1.
      What do we call breathing in a relaxed manner when we are in or underwater?

      Correct answer: aquatic breathing
      land breathing
      water breathing

      Q2.
      What roll requires you to turn your head to the side and lift one shoulder?

      forward
      Correct answer: log
      backward

      Q3.
      Where are you stopping water from going whilst blowing out during a forward roll in the water?

      eyes
      Correct answer: nose
      mouth

      Q4.
      What is most important when working with a partner and discussing ideas?

      talking
      sharing
      Correct answer: listening

      To help you plan your all physical education lesson on: Aquatic breathing, rotations, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...