Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Floating, kicking, front paddle arm action

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform a range of floating positions, an alternating kicking action and demonstrate front paddle arm action correctly.

      Key learning points

      1. Move: performing different floating positions requires kinaesthetic awareness.
      2. Move: front paddle, alternating kicking action requires long legs, pointed toes and pulling requires a continuous pace.
      3. Think: knowing that different floating positions will be more/less challenging in the water requires reflection.
      4. Feel: always working hard and trying your best demonstrates self-motivation.
      5. Connect: when working with others doing mirroring actions, clear communication is important.

      Keywords

      • Float - a position the body will be in to remain at the surface of the water

      • Kicking - movement of the legs which produce travel and balance in the water

      • Arm action - movement of the arms which produce travel and balance in the water

      Common misconception

      Pupils think that you have to perform a font paddle arm action as quickly as you can.

      A long and steady pull is more energy efficient and can increase propulsion.

      Teacher tip

      Adding in movements around the teaching space between activities, e.g. jogging or skipping, will make the lesson more active.

      Equipment

      benches, mats

      Content guidance

      Additional qualification required

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How is best to climb out of a swimming pool in an emergency?

      Correct answer: over the side
      steps
      up a slide

      Q2.
      Why is it important to be able to regain a vertical position from on your back?

      to chat
      Correct answer: to see
      to dive

      Q3.
      Which part of your body enters the water first when jumping?

      head
      chest
      Correct answer: feet

      Q4.
      What is required to control the speed and force of a water entry?

      Correct answer: self-discipline
      respect
      timing

      4 Questions

      Q1.
      Why is it important to have your limbs in the correct position when floating?

      for fun
      Correct answer: for balance
      how it looks

      Q2.
      How should you lean when performing front paddle?

      Correct answer: forwards
      backwards
      sideways

      Q3.
      What is front paddle?

      Correct answer: a way to travel in the water
      a resting position
      a floating position

      Q4.
      Which parts of your body would be clear of the water in a star float on your back?

      Correct answer: mouth and nose
      feet and ankles
      knees and toes

      To help you plan your all physical education lesson on: Floating, kicking, front paddle arm action, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...