Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can follow the advice from the water safety code.

      Key learning points

      1. Move: actions to represent water safety scenarios should be performed with control and awareness of others.
      2. Move: if you fall into cold water, you should lie on your back, float, breathe and relax for 60 seconds.
      3. Think: different beach flags have different meanings.
      4. Feel: calmness and maturity are needed in emergency situations.
      5. Connect: collaborating and communicating clearly helps us take appropriate action to keep ourselves and others safe.

      Keywords

      • Beach flag - a coloured flag on the beach to show where it is safe or unsafe to swim; different colours have different meanings

      • Water safety code - 4 messages to keep you safe in, on and around water

      • Communication - sharing information and ideas with other people

      Common misconception

      Many pupils think that if you fall in to water you should start swimming as quickly as possible.

      But we need to teach them that if you fall into water, you should float on your back to regain your breath and calm yourself down, before assessing the situation.

      Teacher tip

      Print and laminate copies of the water safety posters to be used alongside the lesson.

      Equipment

      beach flags, water safety code poster (additional material)

      Content guidance

      Additional qualification required

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How do you describe your body when it is long and straight in the water?

      smooth
      Correct answer: streamlined
      fast

      Q2.
      Which roll do you complete when you turn sideways from your back to your front?

      Correct answer: log
      front
      tree

      Q3.
      What are you showing when you work hard to master a skill?

      Correct answer: determination
      respect
      trust

      Q4.
      What is breathing in the water called?

      water breathing
      timed breathing
      Correct answer: aquatic breathing

      4 Questions

      Q1.
      If you fell into cold water, how long should you float before shouting for help?

      Correct Answer: 60 seconds

      Q2.
      Which flags should you swim between at the beach?

      Correct answer: red and yellow
      orange and yellow
      red

      Q3.
      Which flag means danger, no swimming?

      yellow
      black and white
      Correct answer: red

      Q4.
      What number do you call if you see someone in difficulty in the water?

      Correct Answer: 999

      To help you plan your all physical education lesson on: Water safety code and beach flags, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...