Year 8

How can fitness be measured?

In this lesson, we will learn how to measure fitness and experiment with measuring levels of fitness for different components. We will learn how to use protocols and how to interpret data that is produced.

Year 8

How can fitness be measured?

In this lesson, we will learn how to measure fitness and experiment with measuring levels of fitness for different components. We will learn how to use protocols and how to interpret data that is produced.

Lesson details

Key learning points

  1. Pupils will demonstrate the ability to replicate and measure basic fitness tests.
  2. Pupils will understand why it is important to measure fitness.
  3. Pupils will learn to overcome personal challenge and how to be self-motivated.

Equipment

Stopwatch on phone, something to act as a marker (e.g. shoe, t-shirt), tape measure (but not essential).

Content guidance

  • Physical activity required.

Supervision

Adult supervision recommended.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

3 Questions

Q1.
What component of fitness is used when doing press-ups?
Agility.
Flexibility.
Correct answer: Muscular endurance.
Q2.
True or false? When testing your fitness you should try as hard as you can.
False
Correct answer: True
Q3.
What are advantages of testing your fitness? Select 2 answers.
Correct answer: It can help track your progress.
Correct answer: It can motivate you by giving you a target to aim for.
It warms you up.

5 Questions

Q1.
What is a way of plotting your fitness?
A fitness wheel.
Correct answer: A performance profile.
A performance wheel.
Q2.
What component of fitness does the 1-minute sit-up test measure.
Correct answer: Muscular endurance.
Muscular strength.
Power.
Q3.
Which test can you use to measure power?
The press-up test.
The ruler drop test.
The sit and reach test.
Correct answer: The standing long jump test.
Q4.
What are the two categories of the components of fitness? Select two.
Correct answer: Health-related.
Psychological-related.
Correct answer: Skill-related.
Sport-related.
Q5.
How many components of fitness are there?
Correct answer: 11
7
9