New
New
Lesson 3 of 12
  • Year 7

Jumping for distance

I can use good jumping mechanics to maximise how far I can jump.

Lesson 3 of 12
New
New
  • Year 7

Jumping for distance

I can use good jumping mechanics to maximise how far I can jump.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: good jumping mechanics include landing with feet parallel to ensure the jump distance is maximised.
  2. Move: performing an effective long jump requires a one foot take-off followed by stretching ‘for the trapeze’.
  3. Think: ensuring you perform the 3 phases of the long jump correctly will ensure you perform a legal jump.
  4. Feel: being determined to perform at your best will help to achieve personal best results.
  5. Connect: helping others by giving them instant performance feedback will enable them to understand how to improve.

Keywords

  • Landing - the moment the jumper touches the ground after completing the jump

  • Parallel - side by side alignment of the feet on landing

  • Take-off - the moment when the jumper pushes off the ground to begin their jump

Common misconception

When perfroming the long jump, many pupils take a long step into the pit which means they land with one foot in front of the other which reduces the distance they achieve.

Pupils should be taught to land with feet parallel by bringing the take-off foot through and in front of them so that no distance is lost and they achieve a maximal score.


To help you plan your year 7 physical education lesson on: Jumping for distance, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

As most long jump pits only allow for one pupil to jump at a time, the first activities should take place in an open space nearby so all can be practising and to increase activity time for each pupil.
Teacher tip

Equipment

1 floor marker between 2 pupils, stack of cones, 1 tape measure

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What does starting too fast in an extended run cause?

Correct answer: oxygen debt
personal best
energy boost

Q2.
What word do we use for the speed you are running at?

acceleration
Correct answer: pace
rhythm

Q3.
How might you tell if your pace is unsustainable?

it is easy
others are faster
Correct answer: listen to body

Q4.
What is a ‘kick’ during extended running?

tripping another runner
Correct answer: increasing pace
having a break

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is the reason we don’t want to land with one foot in front of the other?

doesn’t look good
Correct answer: you’ll lose distance
it’s not allowed

Q2.
How can giving instant feedback help other people?

makes them confused
Correct answer: guides their improvement
disrupts their focus

Q3.
How should a take-off in long jump be performed?

Correct answer: with one foot
with both feet
with your hands

Q4.
Which of these qualities will help you achieve your best results?

Correct answer: being determined
lacking focus
ignoring feedback