New
New
Lesson 7 of 12
  • Year 7

Officiating your own jumping challenges

I can participate in a range of jumping challenges and take responsibility for officiating.

Lesson 7 of 12
New
New
  • Year 7

Officiating your own jumping challenges

I can participate in a range of jumping challenges and take responsibility for officiating.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: using good jump mechanics will help to achieve a personal best score.
  2. Think: approaching the bar from 30-40 degrees is the ideal angle for a successful scissor technique.
  3. Feel: playing a role in ensuring the competition is officiated properly leads to a sense of responsibility.
  4. Connect: congratulating others on their performances can help them to feel good about their accomplishments.

Keywords

  • Rules - the restrictions of the challenge to ensure fairness among all competitors

  • Aim - the desired outcome of the challenge

  • Challenge - a task requiring skill and effort to overcome

Common misconception

There may be pupils who feel confident and enthusiastic and want to take over all officiating and not allow others to do so.

All pupils should take some role in officiating. Assign roles such as scorecard keeper and person in charge of reading the aims and rules at each event.


To help you plan your year 7 physical education lesson on: Officiating your own jumping challenges, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

If you are working inside or don't have access to a high jump area/long jump pit, you can do a long jump and vertical jump station. This series of challenges is likely to be much more enjoyable if groups are set by ability and competition between group members is kept as level as possible.
Teacher tip

Equipment

high jump equipment, gymnastics mat or speed bounce, stopwatches, stack. ofcones, tape measures

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which knee drives up when you take off doing the scissors technique in high jump?

Correct answer: closest to bar
furthest from bar
both

Q2.
Why do high jumpers get the crowd to clap before they run up to the bar?

Correct answer: motivation
praise
distraction

Q3.
Which of these lands first when doing a scissors technique in high jump?

both legs
trail leg
Correct answer: lead leg

Q4.
What is a 30-40 degrees approach used for?

long jump
triple jump
Correct answer: scissors technique

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Who should be in charge of officiating?

the most confident
Correct answer: share roles fairly
the best jumper

Q2.
Which of these is a good example of sporting behaviour?

Correct answer: congratulating others
boasting about winning
cheating to win

Q3.
Why do officials need to be observant?

Correct answer: keep competition fair
help participants win
create confusion

Q4.
Why is it a good idea to share the aims and rules of the event before beginning?

to waste time
create unfair competition
Correct answer: ensure everyone understands

Additional material

Download additional material