New
New
Lesson 8 of 12
  • Year 7

Officiating your own throwing challenges

I can participate in and officiate a throwing challenge alongside my peers.

Lesson 8 of 12
New
New
  • Year 7

Officiating your own throwing challenges

I can participate in and officiate a throwing challenge alongside my peers.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: using a variety of techniques will meet the challenge of throwing different equipment over different distances.
  2. Think: checking safety procedures are followed will ensure all participants take part without the risk of getting hurt.
  3. Feel: regulating your emotions when in the position of an official will ensure fair and objective decisions are made.
  4. Connect: offering support to other competitors will encourage participation and lead to positive experiences for all.

Keywords

  • Fair - ensuring that all participants are treated equally and rules are applied impartially and consistently

  • Throw - propelling an object

  • Officiate - act as the official in a competition ensuring it is conducted fairly and to the rules

Common misconception

Pupils may be quick to get over emotional when challenged with being the official, leading to inaccurate, unfair or even biased decisions being made.

Pupils must learn to regulate their emotions when acting as the official to ensure competition is fair.


To help you plan your year 7 physical education lesson on: Officiating your own throwing challenges, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

This lesson could sit before or after throwing technique lessons (eg. javelin). Delivering beforehand provides a good introduction to throwing and an opportunity to pre-assess for technique. Delivering afterwards makes it a good consolidation exercise for the technical points of throwing learned.
Teacher tip

Equipment

10 tennis balls, stack of cones, station cards, scorecards, 5 foam or plastic javelins, 5 medicine balls, 5 bean bags, 5 frisbees, 6 hoops, 1 post (eg. rounders), 1 bucket

Content guidance

  • Risk assessment required - equipment
  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How do we ensure everyone experiences being an official?

Correct answer: share roles around
one person dominates
don’t have officials

Q2.
What is congratulating others a show of?

Correct answer: sporting behaviour
rudeness
disrespect

Q3.
What do officials need to do to maintain fairness?

show favouritism
ignore everyone
Correct answer: ensure rules observed

Q4.
How do we ensure everyone understands what to do?

Correct answer: share the rules
keep rules secret
avoid clear instructions

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What does being impartial require?

breaking rules
Correct answer: acting without bias
taking sides

Q2.
Which style of throw is usually needed when throwing for distance?

Correct answer: overarm
underarm
two handed

Q3.
What does applying the rules properly for all participants lead to?

lots of arguments
wrong person winning
Correct answer: fair competition

Q4.
How can you offer support to your opponents?

Correct answer: congratulate them
disrespect them
belittle them

Additional material

Download additional material