New
New
Lesson 4 of 12
  • Year 7

Realising your potential at long jump

I can coach someone to approach the long jump effectively and achieve a greater distance.

Lesson 4 of 12
New
New
  • Year 7

Realising your potential at long jump

I can coach someone to approach the long jump effectively and achieve a greater distance.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: an approach which is an appropriate length and at near-maximal speed, provides the best preparation to jump far.
  2. Move: hitting the board with the take off foot at the ideal point will maximise jump distance.
  3. Think: observing a performance and prioritising what to feedback about can help someone else to make improvements.
  4. Feel: seeing someone using your feedback to help them to perform better can be satisfying.
  5. Connect: coaching a partner to improve through observation and feedback can help them to make more progress.

Keywords

  • Approach - the phase in which an athlete runs toward the take off board

  • Feedback - information/guidance provided to a performer to help them improve or motivate them

  • Take off - the moment when the athlete leaves the ground

Common misconception

Pupils are often quick to focus their feedback on something which went wrong or needs improvement, without considering the impact of identifying what is also being performed well.

Pupils can use methods such as the 'feedback sandwich' which encourages them to think about identifying positive aspects of performance as well as areas for improvement.


To help you plan your year 7 physical education lesson on: Realising your potential at long jump, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

As the first part of the lesson is an investigation, it would be preferable to have pupils perform the activities before sharing the explanation to encourage them to discover the impact of an approach for themselves.
Teacher tip

Equipment

measuring tapes, stack of cones

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How do we want to land in long jump to avoid losing distance?

Correct answer: with feet parallel
falling backwards
one foot behind

Q2.
Which of these can guide someone’s improvement?

ignoring them
Correct answer: giving instant feedback
giving wrong information

Q3.
Why must we take off with one foot in the long jump?

it looks nice
Correct answer: it’s the rules
you’ll jump higher

Q4.
What can being determined help us to achieve?

Correct answer: our best results
lack of progress
the same results

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What method of feedback combines an area of improvement between 2 positive observations?

Correct answer: a feedback sandwich
a feedback roll
a feedback cake

Q2.
Why might a really long approach in long jump be a bad idea?

wastes people’s time
Correct answer: errors more likely
people get bored

Q3.
How might only giving negative feedback affect the person you are coaching?

make them happy
Correct answer: be demoralising
increase their confidence

Q4.
What is the result of taking off with two feet in long jump?

you jump further
Correct answer: you foul jump
you jump higher