New
New
Lesson 9 of 12
  • Year 7

Shot put technique

I can accurately perform the shot put technique in practice conditions.

Lesson 9 of 12
New
New
  • Year 7

Shot put technique

I can accurately perform the shot put technique in practice conditions.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: beginning in a toe-knee-chin position will allow for the necessary transfer of weight when throwing for distance.
  2. Move: holding the shot with ‘clean palm and dirty neck’ ensures the put is legal.
  3. Think: maximal levels of force is needed to put the shot and requires rest periods to recover.
  4. Feel: self-belief is required to put the shot due to the weight of the shot and the strength required.
  5. Connect: offering encouragement to others will give them confidence to perform this challenging event.

Keywords

  • Put - an action specific to the shot putt event, requiring a pushing action to send the shot

  • Position - the body’s posture and alignment at different stage of the action

  • Shot - the name of the heavy ball in shot put

Common misconception

Putting is a unique action and pupils often unwittingly revert to a throwing action which can lead to injury. Throwing is against the rules/regukations, thus it is also often illegal in competitions

Encourage the key technical points of holding the shot against the neck throughout the preparation and pushing the shot phases first, alsongide the key point about a straight wrist and extending elbow following behind at all times.


To help you plan your year 7 physical education lesson on: Shot put technique, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

A command style/safety-first approach is required. Be clear on instructions to leave no doubt about when you are happy for pupils to release, collect and carry the shot back to the approopriate area. This lesson assumes no throwing cage is available therefore only standing throw technique is used.
Teacher tip

Equipment

2kg shots, stack of cones, hoops, basketballs

Content guidance

  • Risk assessment required - equipment

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is acting without bias known as?

being unfair
Correct answer: being impartial
taking sides

Q2.
When might an overarm throwing technique be most required?

Correct answer: throwing something far
throwing something short
rolling a ball

Q3.
How can we ensure a fair competition?

let people cheat
ignore the rules
Correct answer: apply rules consistently

Q4.
What is one way of showing your opposition respect?

Correct answer: congratulate them
ignore them
belittle them

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
How can you ensure you don’t throw the shot, but put it instead?

lead with elbow
Correct answer: lead with shot
use two hands

Q2.
What can help a person to perform difficult tasks such as shot put?

Correct answer: self-belief
negative thoughts
fear of failure

Q3.
How much effort is required to putt the shot as far as possible?

a little
moderate levels
Correct answer: maximal levels

Q4.
Which 3 body parts align vertically in an effective shot put start position?

Correct answer: toe-knee-chin
toe-leg-hip
ankle-knee-chin