New
New
Lesson 5 of 12
  • Year 7

Supporting others to successfully triple jump

I can support someone to perform the correct triple jump combination.

Lesson 5 of 12
New
New
  • Year 7

Supporting others to successfully triple jump

I can support someone to perform the correct triple jump combination.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: driving the arms up during takeoff generates upward momentum and helps to maximise performance.
  2. Move: to improve overall distance, each phase of the triple jump should be roughly equal distance covered.
  3. Think: repeatedly generating high levels of force in your legs will help to develop more powerful muscles.
  4. Feel: having the courage to provide honest feedback about a performance can enable improvements to be made.
  5. Connect: speaking clearly is important when giving feedback to enable athletes to understand what is being said.

Keywords

  • Fluency - perform the sequence of jumps in a coordinated and seamless manner without breaks or disruptions

  • Momentum - the combination of speed and direction taking the athlete forward

  • Feedback - information provided to an individual about their performance

Common misconception

Pupils often struggle with combining the different phases of the triple jump in the correct sequence.

Build up to the full performance gradually, without an approach to begin with and gradually introducing one at walking pace and then jogging pace. Have a partner coach the performer to check their coordination and technique to quickly correct errors.


To help you plan your year 7 physical education lesson on: Supporting others to successfully triple jump, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

It is not recommended that under 15 pupils (Year 9 or below) perform competitive triple jump due to the impact on pupil's joints. This lesson focuses on teaching the coordination and technique gradually without pushing pupils to maximal performance and only uses an approach at jogging speed.
Teacher tip

Equipment

stack of multi coloured cones

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What should feedback include as well as an area for improvement?

Correct answer: positive comments
irrelevant comments
lots of comments

Q2.
What is the name of the long jump phase before take-off?

landing
Correct answer: approach
runway

Q3.
What type of feedback could be demoralising if given constantly?

positive
Correct answer: negative
neutral

Q4.
Why might a foul jump be called in long jump?

jump too far
Correct answer: two footed jump
jump too high

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which sequence of jumps is the only one allowed in triple jump?

Correct Answer: hop-step-jump, hop step jump

Q2.
How can self-talk help us in triple jump?

Correct answer: providing cues
providing distractions
providing praise

Q3.
What does fluency mean in a triple jump performance?

stop-start movements
Correct answer: smooth coordination
going really slowly

Q4.
What is the best approach when giving feedback to improve performance?

withhold information
don’t upset them
Correct answer: be honest