New
New
Lesson 5 of 12
  • Year 8

Training in teams for personal bests in high jump

I can work independently for extended periods within a small team to improve my personal best in high jump.

Lesson 5 of 12
New
New
  • Year 8

Training in teams for personal bests in high jump

I can work independently for extended periods within a small team to improve my personal best in high jump.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Move: coordinating an upward arm action with a driving knee and an arched back will maximise the height achieved.
  2. Think: constant risk assessment of the landing area and progressions of technique are essential to preventing injury.
  3. Feel: providing honest feedback to team mates will help improve their performance and build trust in relationships.
  4. Connect: providing encouragement before an attempt is made will build confidence.

Keywords

  • Focus - concentrating fully on your training and goals, blocking out distractions to improve your skills and performance

  • Fosbury flop - a backward, arched high jump technique invented by Dick Fosbury

  • Safety mat - the cushioned surface where the athlete lands to absorb impact and reduce the risk of injury

Common misconception

If you get off the mat before the bar falls it will still count as a successful jump.

If the bar falls then the jump does not count, even if the jumper has left the mat. Every attempt should be made to clear the bar rather than rushing the landing and clearing the mat quickly.


To help you plan your year 8 physical education lesson on: Training in teams for personal bests in high jump, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Pupils will work through all the progressions at a different pace. Some pupils may prefer to stop at their preferred progression, or the technique that gives them the most success.
Teacher tip

Equipment

assorted coloured cones from flat cones to 23 cm in height; high jump landing module; high jump stands and bar

Content guidance

  • Risk assessment required - physical activity

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which direction does long jump challenge someone to jump in?

Correct answer: horizontally
vertically
diagonally

Q2.
What are athletic jumping events measured in?

minutes
seconds
Correct answer: metres

Q3.
Which important piece of equipment is used to assess a legal long jump?

sand pit
Correct answer: take off board
tape measure

Q4.
Which is an aerobic activity?

sprinting
long jump
Correct answer: steady jog

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which direction does high jump challenge someone to jump in?

horizontally
Correct answer: vertically
diagonally

Q2.
How is the ‘Fosbury Flop’ high jump technique performed?

Correct answer: shoulders backwards
legs leading
front first

Q3.
What should your approach side be if you prefer to take off from your right foot?

Correct answer: the right
the left
either right/left

Q4.
What areas require focus in the long jump?

Correct Answer: approach run, take off foot, flight, landing

Additional material

Download additional material